Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā
Rollerslēpošana Žurnāls: Nr. 364 Čempions un sacensība

Oranžo kreklu kauss

Nav sporta veida, kura starptautiskās norises nebūtu skārusi kovidpandēmijas joprojām neapturamā viesuļvētra. Turnīriem maina formātus, sacensības tiek atliktas, pārceltas vai visbiežāk atceltas pavisam. Pasaules kausa izcīņai rollerslēpošanā šovasar bija paredzēti pieci posmi, kas, mainoties epidemioloģiskajai situācijai, kārtojās dažādā secībā. Sezonai sākoties, no šķietami galīgā varianta pirmā demisionēja Slovākija, kad no otrās kārtas rīkošanas atteicās Krievija, situāciju glāba Baltijas burbulis un neapšaubāmi arī Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) Rollerslēpošanas apakškomisijas vadītāja Mārtiņa Niklasa uzņēmība, pierunājot igauņus skrituļslēpošanu uzņemt Otepē un Tartu. Nedēļu vēlāk notika plānotās ceturtā posma sacensības Madonā. Bet tad C-19 atkal aizvilka aizkaru priekšā Ķīnai, kur bija paredzēts PK izcīņas noslēgums.

Tādējādi šāgada Pasaules kausi rollerslēpošanā paliek neizcīnīti. “Lai tos iegūtu, nepieciešamas vismaz astoņas sacensības individuālajās disciplīnās, mēs varējām sarīkot sešas,” skaidro Mārtiņš Niklass. Arī lielo globusu kristāla spožums nebūtu gavilējoši dzidrs. Igaunijas un Latvijas posmos bez trim Baltijas valstīm bija pārstāvēta tikai Norvēģija, Vācija un Somija. Izcīņas vadošajiem sportistiem par piemiņu viņu veiksmīgajam startam 2020. gada Pasaules kausa izcīņā paliek tikai oranžie līderu krekli. 

IEGAUMĒJIET — KAPARKALĒJS! 

Latvijā ar šādu trofeju var lepoties sešpadsmitgadīgais Madonas ģimnāzists Lauris Kaparkalējs. Junioru konkurencē 15 km distancē klasiskajā stilā, pat vairāk nekā kilometru slēpojot ar salauztu nūju, Lauris spēja uzvarēt visus igauņus viņu mājās — smagajā Otepes trasē, izcīnot uzvaru arī pār pārējiem konkurentiem. Guvis trešo vietu sprintā, Kaparkalējs dzimtajā Madonā ieradās kā junioru Pasaules kausa izcīņas līderis. Vidzemes sprintā, kurā uzvarēja viņa komandas biedrs Niks Saulītis, kas šovasar jau kļuvis par studentu, Lauris vēlreiz bija trešais, toties nākamajā dienā 20 km distancē brīvajā stilā ar kopējo startu, nežēlīgam lietum līstot, viņš finišēja pirmais, sudrabu atstājot Nikam. Smeceres silā 15 km klasiskajā stilā abi mainījās vietām, kas tomēr Laurim Kaparkalējam ļāva saglabāt PK līdera godu, bet Nikam Saulītim nostiprināties otrajā pozīcijā. 

“Īstens darbarūķis,” Lauri raksturo abu labāko junioru treneris Dainis Vuškāns. “Pie manis trenējas kopš pirmās klases, tagad jau mācās desmitajā. Centīgais deviņu gadu darbs sāk nest augļus.” Madonā vienlaikus ar PK sacensībām bija paredzēts izcīnīt arī pasaules junioru čempionāta medaļas. Diemžēl, lai tās sadalītu, nāciju pārstāvniecība nebija pietiekama. Katrā ziņā abiem madoniešiem būtu ļoti labas izredzes, jo jau pērn, kad Madonā notika absolūti pilnvērtīgs pasaules čempionāts, Saulītis spēja kāpt uz junioru pjedestāla pēc sprinta bronzas. Juniorēm sezonu līderes godā pabeidza vāciete Merle Rihtere, aiz sevis atstājot Samantu Krampi un Līvu Šahno. 

KO IEMĀCĪJIES VĪGANTS 

Pērnā pasaules čempionāta mūsu lielākā pārsteiguma autors Raimo Vīgants, kas skrituļslēpojumā ar kopējo startu izcīnīja bronzas medaļu, pa ziemu, studējot Norvēģijā, iemācījies ne tikai taktiski gudrāk cīnīties, bet arī līdzvērtīgu konkurentu finālcīņā prasmīgāk finišēt. Pēc 27 kilometriem pa Tartu ielām, kurās nepanākams bija igaunis Raido Rankels, Raimo finiša spurtā izrēķinājās ar diviem norvēģiem, gūstot otro vietu ar sekundes desmitdaļas pārsvaru. Madonā šajā disciplīnā viņš kopā ar norvēģiem laikus devās atrāvienā. Lietus paltīm šķīstot, šis trio ar katru apli ieguva arvien komfortablāku pārsvaru, savstarpējo izrēķināšanos atliekot uz finiša taisni, kurā Vīgants šoreiz apliecināja, ka arī Madonā vara pieder vietējiem. Tāpat kā pērn nākamais aiz viņa finišēja Patriks Fosums Kristofersens, tikai šoreiz par to saņemot nevis ceturto, bet otro vietu. Cīņā par koka medaļu pēdējā 20 kilometru distances aplī iesaistījās biatlonists Edgars Mise, tomēr finišā viņam ceturto vietu atņēma vairākkārtējais pasaules čempions rollersprintā Rangnars Bragvins Andrēsens. Pārsteidzoši, ka nākamajā dienā Smeceres sila trasē Edgars tomēr izcīnīja ceturto vietu 15 km distancē mūslaiku biatlonistiem sacensībās nevajadzīgajā — klasiskajā stilā. Uzvarēja Kristofersens, otrais finišēja viņa tautietis Amunds Korsets, trešais — Raimo Vīgants, šādā secībā arī pabeidzot Pasaules kausa sezonu. Vīgants pēc studentu apmaiņas programmas pabeigšanas Tronheimā atgriezies pie mācībām Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātē, bet distanču slēpošanā trenēties turpina kopā ar Norvēģijas kluba biedriem. 

Dāmu konkurencē nostiprināt savu Pasaules kausa līderes statusu no Otepes atbrauca vienīgi igauniete Johanna Udrasa, kas viņai arī izdevās. Tiesa, sprintā uzvarēja Kitija Auziņa, abās pārējās disciplīnās — Patrīcija Eiduka, kura startēja tikai Madonas posmā.  

Rollerslēpošanas sezona turpinās nacionālos būrīšos, bažīgi prātojot, cik starptautiski nopietna būs ziemas sezona.

Dainis Caune
Dainis Caune