Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

3800 atlēti no 204 valstīm

Tāda bija pārstāvniecība II Jaunatnes olimpiskajās spēlēs, kas augusta otrajā pusē 12 dienu garumā risinājās kādreizējā Ķīnas galvaspilsētā Naņdzinā. Noslēguma ceremonijā Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs atzina, ka šīs spēles bijušas vislabāk organizētais jaunatnes sporta forums pasaulē.

Latviju Ķīnā pārstāvēja 13 sportisti astoņos sporta veidos. Teju visi mūsu atlēti savās arēnās spēja sasniegt karjeras labākos rezultātus vai no tiem daudz neatpalikt. Trīs latviešu meitenes mājās pārveda bronzas medaļas — Rebeka Koha svarcelšanā, Jeļena Ostapenko tenisā un Agate Rašmane šaušanā. Mūsu olimpiskā komanda sevi apliecināja kā ļoti draudzīgu un vienotu kolektīvu ne tikai sacensībās, bet arī kultūras un izglītības aktivitātēs, kurām Jaunatnes olimpiskajās spēlēs ir ļoti nozīmīga vieta. Latvijas delegāciju sekmīgi vadīja LOK viceprezidents Einars Fogelis, kuram palīdzēja Maruta Murovska. Par sportistu veselību rūpējās pieredzējusī sporta ārste Līga Cīrule.

Spēļu organizatori bija viesmīlīgi saimnieki. Sportisti dzīvoja ļoti modernā un kompaktā olimpiskajā ciematā, sporta arēnas bija iespējams ērti sasniegt pa īpaši izveidotām transporta līnijām. Visa sporta foruma laikā aktīvi darbojās 20 000 brīvprātīgo, kuri izcēlās ar savu laipnību un pozitīvismu. Pilsētā kopumā dzīvo vairāk nekā 8 miljoni iedzīvotāji, no kuriem lielākā daļa juta līdzi nozīmīgajam sporta forumam.

Jeļena OSTAPENKO. Bronza baltiešu duetā

Teniss

3. vieta dubultspēlēs kopā ar Akvili Parazinskaiti (Lietuva)

2. kārta (9.—16. vieta) vienspēlēs

2. kārta (9.—16. vieta) jauktajās dubultspēlēs kopā ar Danielu Apelgrēnu (Zviedrija)

Šī gada Vimbldonas junioru čempione uz Naņdzinu devās kā viena no favorītēm. Visām tenisistēm bija jāstartē vienspēlēs, meiteņu dubultspēlē un jauktajā dubultspēlē. Pirms turnīra Aļona lielākās cerības lika uz vienspēlēm.

Tomēr spožākais panākums tika gūts dubultspēļu turnīrā, kurā rīdziniece spēlēja vienā pārī ar lietuvieti Akvili Parazinskaiti. Baltijas duets aizkļuva līdz pusfinālam, kurā atzina Ukrainas un Baltkrievijas meiteņu Annas Kaļinas/Irinas Šimanovičas pārākumu. Cīņā par trešo vietu baltietes rādīja stabilu spēli un droši pārspēja ASV/Meksikas duetu, tiekot pie bronzas medaļām.

Ne tik veiksmīgs Aļonai, kā viņu dēvē tenisa aprindās, izrādījās vienspēļu turnīrs. Tajā nācās izstāties jau otrajā kārtā pēc zaudējuma sīvā cīņā Taivānas tenisistei Kamonvenai Bojamī. Tālāk neizdevās aizkļūt arī jauktajā dubultspēļu turnīrā kopā ar zviedru Danielu Apelgrēnu. Mūsu talantīgā tenisiste skatītājus priecēja ar lieliskiem uzbrukuma sitieniem, tomēr pietrūka stabilitātes.

Agate RAŠMANE. Olimpisko čempioni pārspējot

Šaušana

10. vieta šaušanā ar gaisa pistoli: 370 punkti

3. vieta pāru sacensībās kopā ar Vilmāru Madridu (Gvatemala)

Smaidīgā un vienmēr laipnā dobelniece Agate Rašmane uz Ķīnu devās pēc pieredzes ar apņēmību sasniegt personiskos rekordus. Mūsu sportiste startēja šaušanā ar gaisa pistoli 10 metru distancē. Individuālajās sacensībās Rašmanei, aizvadot teicamu pēdējo no četrām sērijām, tomēr pietrūka nieka divu punktu, lai iekļūtu finālā. Galarezultātā 10. vieta, kas arī nebūt nav peļama.

Jauktajā komandu cīņā Agates pārinieks bija Gvatemalas pārstāvis Vilmārs Madrids, kurš puišu sacensībās finišēja vienpadsmitais. Mūsu pārim izdevās pārvarēt kvalifikācijas barjeru. Astotdaļfinālā pretim nāca Polijas/Turcijas duets, kurā startēja individuālo sacensību olimpiskā čempione Agata Novāka, kuru mūsu Agate pārspēja ar divu punktu pārsvaru. Pusfinālā dramatiskā duelī ar 9:10 tika atzīts Singapūras/Ēģiptes vienības pārākums. Bronzas duelī, patiecoties tieši Rašmanes precīzajiem šāvieniem, beigu fāzē tika uzvarēts Taivānas un Armēnijas pāris ar 10:8. Pēc izcīnītā panākuma gandarījumu neslēpa ne Agate, kuras acīs bija redzamas prieka asaras, ne treneris Vilnis Celmiņš, kuram arī šis ir vēsturisks sasniegums.

Laine DONĀNE. Turpat netālu

Vieglatlētika

4. vieta šķēpmešanā — 51 m 90 cm

No Viesītes puses nākusī šķēpmetēja Laine Donāne šosezon pieradinājusi sevi un citus pie metieniem, kas pārsniedz 50 metru atzīmi. Naņdzinas olimpiskajā stadionā daudzu tūkstošu skatītāju priekšā jaunajai, bet brašajai sportistei kvalifikācijā par mata tiesu izdevās iekļūt A finālā, kur par medaļām sacentās astoņas sportistes. Izšķirošajās sacensībās Donānes šķēps vistālāk aizlidoja otrajā metienā, kad tas piezemējās aiz 51,90 metru atzīmes. Tas noslēgumā deva augsto ceturto vietu. No bronzas medaļas Murjāņu sporta ģimnāzijas audzēkni šķīra 63 centimetri. Pēc sacensībām latviete bija priecīga, tomēr arī viņa saprata, ka medaļa bija turpat netālu.

Jāzeps GROZA. Konkurenti samulsināja

Vieglatlētika

9. vieta šķēpmešanā — 70 m 61 cm

Smiltenietis Jāzeps Groza uz tālo Ķīnu devās ar pozitīvām emocijām un domu labot savu personisko rekordu, tātad mest tālāk par 73 metriem. Kvalifikācijas sacensībās jau ar pirmajiem mēģinājumiem pārsteidza konkurenti, no kuriem astoņi pārsniedza 70 m robežu.

Jāzepam labākais mēģinājums padevās iesildīšanās laikā. Kvalifikācijā bija jāsamierinās ar 66,36 metru tālu raidījumu un vietu B finālā. Tajā viņš apliecināja savas cīnītāja spējas un pēdējā mēģinājumā izrāva uzvaru, metot šķēpu 70,61 metra tālumā. Kopvērtējumā tas deva devīto vietu.

Jūlija TARVIDE. Sāpes un gandarījums

Vieglatlētika

9. vieta augstlēkšanā — 1 m 73 cm

Daugavpiliete uz Ķīnu devās ar kājas savainojumu, kas nevarēja neatstāt iespaidu uz rezultātu. Neskatoties uz to, klusā, bet draudzīgā sportiste bija apņēmības pilna. Kvalifikācijā, pēc kuras dalībnieces tika sadalītas A un B finālos, Jūlija pārlēca 1 metra un 74 centimetru augstumā novietoto latiņu. Tas tika izdarīts ar otro mēģinājumu, bet vairākas konkurentes šo augstumu iespēja ar pirmo reizi. Jūlijai kvalifikācijā 11. rezultāts un sacensības nācās turpināt B finālā. Tajā, lai arī rezultātu uzlabot neizdevās, tika izcīnīta uzvara un gūts gandarījums. Noslēgumā devītā vieta.

Artūrs MAKARS. Pieteikums nākotnei

Vieglatlētika

8. vieta 10 km soļošanā — 46:29

Artūrs Makars, kurš pirmos soļus savā sportista karjerā spēris Bauskā, šobrīd aktīvi trenējas Ventspilī pie pazīstamā Latvijas trenera Aivara Rumbenieka. Olimpiskajās spēlēs jaunajiem soļotājiem bija jāveic 10 kilometru distance pa stadiona skrejceļu. Mūsu sportists turējās vidusdaļā, bet finišēja astotajā pozīcijā pēc 46 minūtēm un 29 sekundēm. Artūrs līdz galam nebija apmierināts ar paveikto, tomēr ir apņēmības pilns turpināt treniņus un atgriezties jau lielajās olimpiskajās spēlēs.

Tīna Laura GRAUDIŅA/Anastasija KRAVČENOKA. Smaidi un asaras

Pludmales volejbols

9. vieta (32 komandas)

Latvijas izcilās pludmales volejbolistes Ineses Jursones vadībā uz Ķīnu devās divas talantīgas jaunās sportistes — jūrmalniece Tīna Laura Graudiņa un daugavpiliete Anastasija Kravčenoka. Mūsu meitenes grupu turnīrā parādīja, ka ar viņām izslēgšanas spēlēs būs jārēķinās ikvienai pretiniecei. Piecās apakšgrupas spēlēs tika gūtas četras uzvaras un nopelnīta brīva pirmā izslēgšanas kārta.

Cīņā par iekļūšanu labāko astoņniekā mūsu meitenes dramatiskā spēlē ar 1:2 atzina ASV dueta Suzanas Muno un Skailaras Kaputo pārākumu. Lai arī pēc spēles meiteņu sejās bija skumjas un asaras, tomēr dalītā devītā vieta nav slikts rezultāts. Būs papildu motivācija turpmākiem panākumiem.

Jānis ŠALTĀNS. Pie svītras

Peldēšana

8. vieta 50 m tauriņstilā — 23,66

9. vieta 50 m uz muguras — 26,06

10. vieta 50 m brīvajā stilā — 23,14

17. vieta 100 m uz muguras — 57,00

18. vieta 100 m brīvajā stilā — 51,57

Peldēšanā, ņemot vērā šī sporta veida specifiku, bija vislielākā konkurence. Teju visās disciplīnās dalībnieku skaits pārsniedza 35 sportistus. Dalībnieku vidū bija arī olimpiskā un pasaules čempione Rūta Meilutīte, kura jauniešu spēlēs guva divas zelta godalgas. Arī virkne citu atlētu, kuri cīnījās Naņdzinas olimpiskajā baseinā, pieskaitāmi pasaules elitei pieaugušo sportā. Latvijas godu puišu konkurencē aizstāvēja rīdzinieks Jānis Šaltāns. Treneres Gaļinas Brokas audzēknis un Latvijas delegācijas raženākais vīrs guvis panākumus ne tikai mājās, bet arī Eiropas Jaunatnes olimpiādē un citās starptautiskās sacensībās. Ķīnā mūsu sportista kroņa disciplīnas bija 50 m uz muguras un 50 m brīvajā stilā. Diemžēl abās iekļūšanai finālistu pulkā pietrūka pavisam nedaudz. Nācās samierināties ar devīto un desmito vietu.

Vienu finālu Jānis gan sasniedza. Tas nedaudz negaidīti padevās 50 metru tauriņstila peldējumā. Izšķirošajā peldējumā par godalgām Šaltāns ierindojās astotajā vietā. Lai arī nevienā no distancēm neizdevās nokļūt līdz godalgām, tomēr priecē sportista stabilitāte.

Dana KOLIDZEJA. Ar personīgo rekordu

Peldēšana

21. vieta 50 m brasā — 33,28

22. vieta 100 m brasā — 1:13,79

Latvijas delegācijas jaunākā sportiste uz nozīmīgo sporta forumu devās labot personisko rekordu un gūt vērtīgu pieredzi. Izdevās paveikt abus. 100 metru brasā Dana izcīnīja uzvaru savā peldējumā, sasniedzot arī jaunu personisko rekordu. Savu iespēju robežās tika aizvadīts arī peldējums 50 metru brasā, kur sportiste ieņēma vienu pozīciju augstāk. Par paveikto Kolidzeja bija gandarīta un pauda apņēmību trenēties vēl cītīgāk.

Ketija BIRZULE. Mudinājums turpināt

Burāšana

12. vieta Techno 293 vējdēļu klasē

Zēģelēšanas sacensības Naņdzinas apkaimes ezerā neizvērtās tā, kā iecerēts. Tam par iemeslu bija bezvējš. Uzvarētāja Techno 293 klasē, kur dalībnieku vidū bija arī rīdziniece Ketija Birzule, tika noteikta septiņos braucienos no plānotajiem 11. Mainīgos un kalnainās apkārtnes dēļ grūti prognozējamos vējus Ketija ar katru braucienu izprata arvien labāk. Pēdējos viņa finišēja desmitā, ceturtā un septītā, apliecinot, ka spēj cīnīties arī ar līderēm.

Ņikita BISTROVS. Špaga un kanādiete

Modernā pieccīņa

8. vieta individuālajās sacensībās

24. vieta jaukto pāru sacensībās

Individuālajās sacensībās, kur Ņikitam Bistrovam bija jāsacenšas peldēšanā, skriešanā šaušanā un divas reizes paukošanā, viņš uzrādīja stabilus rezultātus. Pats cerēja uz ko vairāk paukošanā (11. rezultāts), bet šoreiz labāk padevās skriešana un šaušana (9. rezultāts). Līmenī bija arī peldēšana (13. vieta). Individuālās sacensības mūsu sportists noslēdza astotajā vietā.

Jaukto pāru sacensībās Ņikitam bija jāstartē kopā ar Kanādas sportisti Frančesku Saijersu. Līdz skriešanas un šaušanas apvienotajam veidam jeb kombainam abiem sportistiem izdevās turēties labāko desmitniekā. Tomēr tad ļoti skriešanā neveicās kanādietei, noslīdot uz priekšpēdējo vietu. Lai arī kā Ņikita Bistrovs censtos uzlabot pozīcijas, tomēr augstāk par 24. vietu viņš netika. Pozitīvais šajās sacensībās rīdziniekam bija personiskais rekords peldēšanā.

Autori: Toms Markss