Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Liepājas futbola vēji

Pēdējos gados Liepājas metalurga futbola komanda tradicionāli ir viena no galvenajām pretendentēm uz valsts čempionu titulu. Arī šī sezona Liepājā tika gaidīta ar lielām cerībām, taču pazīstamajam trenerim Jurijam Andrejevam neizdevās attaisnot līdzjutēju cerības – pēc LMT Virslīgas pirmā riņķa liepājnieki bija noslīdējuši uz sesto vietu. Šādā situācijā treneru maiņa bija vienīgais loģiskais risinājums – jau mēnesi komandu vada liepājnieks Vladimirs Osipovs, kura vadībā klubā notikušas jūtamas pārmaiņas.

 

Pirms trim gadiem Liepājas metalurgam ar leģendāro lietuviešu treneri Benjaminu Zelkeviču pie vadības pults izdevās pārtraukt 14 gadu ilgo Rīga Skonto hegemoniju, izcīnot Latvijas čempionu titulu. Nākamajās divās sezonās liepājnieki tika pie Latvijas čempionāta sudraba medaļām, ko Liepājā uztvēra jau kā neveiksmi. Tāpēc Zelkevičs šķīrās no galvenā trenera amata, bet viņa vietu ieņēma bijušais Latvijas valstsvienības treneris Jurijs Andrejevs. Pirms šīs sezonas Liepājas metalurga vadība parūpējās, lai trenera rīcībā būtu labs sastāvs un komanda atgrieztos čempionu tronī – Liepājas klubā sezonu sāka seši Latvijas un trīs Lietuvas valstsvienības kandidāti. Diemžēl Andrejevam neizdevās no laba materiāla izveidot spēcīgu komandu – pirmajās 10 LMT Virslīgas spēlēs liepājnieki izcīnīja tikai trīs uzvaras. Kad jūnija vidū liepājnieki savā laukumā nespēja pārspēt jauniešu komandu Olimps/ASK (1:1), kas virslīgā ieņem pēdējo vietu, Liepājas metalurga prezidenta Sergeja Zaharjina pacietības mērs bija pilns – Andrejevs atgriezās kluba sporta direktora amatā, atdodot vadības grožus savam palīgam Vladimiram Osipovam.

Jauna slota

Jaunībā Osipovs spēlēja futbolu Liepājas komandā Sarkanais metalurgs, nedaudz arī Zvejniekā, bet vēlāk kļuva par sporta skolas Daugava direktoru. Liepājas metalurgā Osipovs sāka strādāt ar jauniešu komandām, trenēja dublieru vienību, bet Zelkevičs uzaicināja viņu uz galveno komandu par savu palīgu. Jāpiebilst, ka vēl pirms dažiem gadiem Osipovs bija arī aktīvs futbola tiesnesis, iegūstot arī FIFA kategoriju.

„Trenera darbā esmu daudz mācījies no Zelkeviča. Viņš ir futbola metrs. Man arī patika, kā savulaik Liepājas metalurgā strādāja Krievijas speciālists Anatolijs Šeļests,” atzīst Vladimirs Osipovs.

Stājoties jaunajā amatā, Osipovs uzreiz ķērās vērsim pie ragiem – jau pēc dažiem mačiem Liepājas klubā notika lielas pārmaiņas. Liepājas metalurgs atteicās no piecu futbolistu pakalpojumiem – ilggadējiem Latvijas valstsvienības pussargiem Andreja Rubina un Imanta Bleideļa, pussarga Ruslana Mihaļčuka, uzbrucējiem lietuvieša Artūra Rimkeviča un poļa Arkadiuša Kļimeka. Osipova vadībā metalurgi pirmajos piecos Latvijas čempionāta mačos izcīnīja trīs uzvaras un vēl divreiz spēlēja neizšķirti ar galvenajiem konkurentiem uz medaļām FK Ventspils (0:0) un Skonto (2:2). Tas ļauj cerēt, ka komanda pārvarējusi krīzi un atgriezusies uz pareizā ceļa.

„Nevaru sacīt, ka komandā bija krīze, jo tas nebūtu korekti attiecībā pret iepriekšējo treneri. Tagad komandā ir mainījusies gaisotne, uzlabojies mikroklimats. Esam atjaunojuši komandas sastāvu, jo no komandas aizgāja vairāki veterāni. Jaunajiem ir lielāka motivācija sevi pierādīt, bet vecie savā karjerā jau visu bija redzējuši. Liekam uzsvaru uz vietējiem puišiem. Pret viņu pašatdevi nav pretenziju. Futbolisti kļuvuši psiholoģiski atbrīvotāki. Pēc smagajām spēlēm ar FK Ventspils un Skonto futbolisti arī atguvuši ticību sev. Mēs vairs neesam tādi kā pirmajā riņķī,” skaidro Osipovs.

Pēc pirmajām spēlēm jaunajā amatā Osipovs norādīja, ka futbolisti nav labākajā fiziskajā formā. Vai tagad šī problēma ir atrisināta?

„Vēl ne. Pie tā strādājam, taču ar mūsu saspringto grafiku, kad spēles ir divreiz nedēļā, ir ļoti grūti mainīt situāciju. Protams, nav viegli, kad komandu pamet uzreiz pieci spēlētāji. Turklāt vairāki futbolisti guvuši traumas, tāpēc uz pāris mačiem mums bija problēmas ar rezervi. Tagad komandai ir grūts periods, bet gribam iziet no šīs situācijas ar paceltu galvu. Kad ierindā atgriezīsies visi savainotie spēlētāji un klāt nāks vēl daži jauni futbolisti, varēsim veikt sastāva rotāciju. Tad kļūs vieglāk,” atklāj Osipovs.

Sastāva papildinājums

Pēc transfēru loga atvēršanās Liepājas metalurgs pastiprinājis savas rindas ar agrāko uzbrukuma līderi Ģirtu Karlsonu, kurš atgriezies dzimtajā pilsētā pēc pusgadu ilga pārtraukuma. Šonedēļ liepājnieki arī parakstīja līgumu uz divarpus gadiem ar 24 gadus veco FK Rīga pussargu Maksimu Rafaļski, kā arī jau ilgāku laiku tiek kārtotas formalitātes par bijušā Latvijas valstsvienības uzbrucēja Andreja Prohorenkova pāreju. 31 gadu vecā Prohorenkova iepriekšējā darbavieta bija Grieķijas otrās līgas klubs Ionikos. Kopā ar Liepājas komandu trenējas arī Prohorenkova vienaudzis vietējās publikas mīlulis Viktors Dobrecovs, kurš lauzis līgumu ar Daugavpils Daugavu, kur šosezon vairāk sēdēja uz rezervistu soliņa nekā spēlēja. Bijušais Liepājas metalurga kapteinis un Latvijas čempionāta visu laiku otrs rezultatīvākais spēlētājs (aiz Mihaila Miholapa) paziņojis, ka mēģinās iekļūt Liepājas metalurga sastāvā, bet neveiksmes gadījumā beigs futbolista karjeru.

„Jau pirms diviem gadiem Rafaļski ieteicu toreizējam Liepājas komandas galvenajam trenerim Zelkevičam. Šogad Rafaļskis nonāca arī Latvijas izlases trenera Aleksandra Starkova uzmanības lokā, kurš viņu pirmo reizi uzaicināja uz valstsvienību. Mums vajadzīgs vidējās līnijas spēlētājs, tāpēc Rafaļskis ļoti noderēs. Esmu drošs, ka viņš ātri iejutīsies mūsu kolektīvā. Tas arī ir ļoti svarīgi. Prohorenkovu tik labi nepazīstu, bet atceros viņu vēl no Euro 2004 laikiem. Mums ir vajadzīgs agresīvs, tarāna tipa uzbrucējs, kurš mūsu spēli uzbrukumā padarītu daudzveidīgu. Prohorenkovs ir pieredzējis futbolists, kurš daudz spēlējis ārzemēs. Jau pirms trim mačiem cerējām, ka Prohorenkovs varēs iziet laukumā, taču radās problēmas ar dokumentiem. Iespēja atgriezties komandā ir arī Dobrecovam. Lai viņš treniņos pierāda, ka var būt noderīgs. Viss atkarīgs no viņa paša. Meklējam jaunus spēlētājus, bet diemžēl selekcijas darbs nerit tik raiti, cik gribētos,” stāsta Liepājas metalurga galvenais treneris.

Šosezon Liepājas metalurga sastāvā laukumā tikuši arī vairāki vietējā futbola jaunie audzēkņi – deviņpadsmitgadīgie uzbrucēji Vladimirs Kamešs un Raivo Kalniņš, pussargs Jevgēņijs Golovins, par gadu vecākais aizsargs Dmitrijs Mihailovs.

„Viņiem būs iespēja sevi pierādīt. Ja puiši kārtīgi strādās, tad viss var izdoties – pats rokās nekas nekritīs,” Osipovs vērtē jauniešu perspektīvu.

Vēl ir izredzes

Neatkarīgi no neveiksmīgā sezonas starta, Liepājas metalurgs joprojām saglabā izredzes uz Latvijas čempionu titulu. Pirms ceturtdienas izbraukuma spēles ar FK Rīga (šī spēle notika jau pēc šā žurnāla numura nodošanas drukāšanai) liepājnieki no līdervienības FK Ventspils atpalika par 12 punktiem, taču bija aizvadījuši par divām spēlēm mazāk.

„Mūsu uzdevumi nav mainījušies. Liepājai vienmēr interesējusi tikai pirmā vieta. Šajā ziņā nekas nav mainījies. Sestā vieta – tas vienkārši ir nonsenss. Arī kluba prezidentam šādi rezultāti nav pieņemami, tāpēc notika tik lielas pārmaiņas. Liepājas metalurgs jau divus gadus palicis bez zelta medaļām. Tas ir pārāk ilgi. Labāk jau mācīties no citu kļūdām, bet pagājušajā sezonā uz savas ādas pārliecinājāmies, ka čempionāta laikā var atspēlēt lielu pārsvaru (pērn Liepājas metalurgs vienubrīd par 11 punktiem apsteidza FK Ventspils, taču ventspilnieki nodrošināja čempionu titulu pat vienu kārtu pirms turnīra beigām – K. G.). Ļoti labi gan apzināmies, ka neviens mums neko nedāvinās – šajā čempionātā katra komanda var atņemt punktus,” uzskata Osipovs.

Paralēli LMT Virslīgas mačiem Liepājas metalurgs spēlē arī UEFA kausa izcīņā, kur pirmajā kārtā tiekas ar Ziemeļīrijas klubu Belfāstas Glentoran. Liepājniekiem tā ir laba iespēja reabilitāties savu skatītāju priekšā par šīs sezonas neveiksmēm un atvest uz Liepāju kādu slavenāku klubu. Pirmajā spēlē viesos tika fiksēts neizšķirts 1:1 (liepājniekiem vārtus guva Pāvels Surņins), bet atbildes mačs – nākamceturtdien Liepājā. Rezultatīvs neizšķirts viesos favorītu statusā izvirza liepājniekus, jo otrajā mačā kurzemniekiem derēs pat bezvārtu neizšķirts. Tomēr Osipovs ir piesardzīgs, paredzot sīkstu cīņu.

„Neteikšu, ka mēs esam favorīti. Pirmā spēle parādīja, ka Glentoran ir nopietns pretinieks. Viņi nodemonstrēja visu to, ar ko izceļas britu futbols, – cīņassparu, pašatdevi, cīņu no pirmās līdz pēdējai minūtei. Varbūt meistarības ziņā mēs arī esam labāki, taču epizodiski Glentoran demonstrēja ļoti saturīgu sniegumu. Nav šaubu, ka Liepājā mūsu gaida ļoti smaga cīņa, jo briti bez cīņas nepadosies. Tas nav viņu mentalitātē,” saka Liepājas metalurga galvenais treneris.

Fotoparaksti

Izdevība. Liepājas metalurga galvenā trenera amatā pirmo mēnesi aizvadījis Vladimirs Osipovs, pirms tam viņš asistēja iepriekšējiem treneriem Benjaminam Zelkevičam un Jurijam Andrejevam

Pārmaiņas. Liepājas metalurga vidējā līnijā joprojām svarīga loma ir Genādijam Soloņicinam (priekšplānā), bet Andrejs Rubins (aizmugurē) bija viens no pieciem komandas futbolistiem, kuriem tika parādītas durvis