Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Mūsu futbols 2011

Lai gan šis gads Latvijas futbolā aizritējis bez skaļām uzvarām un kaunpilniem zaudējumiem, interesantu notikumu netrūkst. Pēc ilgāka pārtraukuma mums atkal ir savs pārstāvis Čempionu līgā, uz savas ādas esam izjutuši starptautiskās totalizatoru mafijas darbus, un valsts meistarsacīkstēs bijis daudz negaidītu pavērsienu.

GADA FUTBOLISTS

Aleksandrs Cauņa

Pēc septiņu gadu pārtraukuma Latvijas futbols atkal ir pārstāvēts Eiropas galvenajās klubu sacensībās Čempionu līgā, kur šosezon Krievijas kluba Maskavas CSKA rindās spēlē mūsu valstsvienības pussargs Aleksandrs Cauņa. 23 gadus vecais Cauņa kļuvis par piekto Latvijas futbola audzēkni, kurš izmēģinājis spēkus Čempionu līgā — līdz šim pasaules prestižākajā klubu turnīrā vēl spēlējuši Andrejs Štolcers, Igors Stepanovs, Juris Laizāns un Māris Verpakovskis. Cauņa Čempionu līgā debitēja 14. septembra mačā ar Francijas čempionvienību Lille. Turklāt Aleksandrs uzreiz ieguva vietu pamatsastāvā. Savukārt 18. oktobra spēlē ar Trabzonspor Cauņa, iznākot laukumā uz maiņu, kļuva par otro mūsu futbolistu, kurš Čempionu līgā guvis vārtus — 2004. gada rudenī mačā ar slaveno Madrides Real to pašu iespēja Verpakovskis. Atgādināšu, ka Cauņa uz Maskavu devās februārī — sākumā Krievijas armijnieki viņu izīrēja noSkonto tikai uz četriem mēnešiem, taču vasarā tika noslēgts līgums uz pieciem gadiem.

Šogad Cauņa uzspīdēja ne tikai Krievijā, bet arī Latvijas valstsvienības rindās, ar četriem gūtajiem vārtiem kļūstot par izlases rezultatīvāko spēlētāju Euro 2012 atlases ciklā. Īpaši jāizceļ uzvaras vārti Gruzijā, kā arī precīzais raidījums mājas spēlē ar Grieķiju (1:1). Kopumā daugavpilieša rēķinā izlases sastāvā 29 mačos ir 7 vārtu guvumi.

GADA ATVADAS

Igors Stepanovs

Šā gada augusta Latvijas valstsvienības pārbaudes mačs ar Somiju (0:2) bija ilggadējā izlases aizsarga Igora Stepanova oficiālā atvadu spēle. Tā bija arī 35 gadus vecā ogrēnieša jubilejas simtā spēle valstsvienībā, lai gan šoreiz Igors laukumā devās tikai simboliski uz piecām minūtēm.

Latvijas valstsvienībā Stjopa debitēja 19 gadu vecumā 1995. gadā Euro 1996 atlases mačā ar Ziemeļīriju. LeģendārajāEuro 2004 Stepanovs no zvana līdz zvanam aizvadīja visas spēles gan kvalifikācijas turnīrā, gan arī finālturnīrā. Euro 2004 finālturnīrā Portugālē Stepanovs mūsu avīzes Sports vērtējumā tika atzīts par komandas labāko spēlētāju. 2005. gadā Igors tika atzīts par Latvijas labāko gada futbolistu.

Karjeras laikā Stepanovs Rīgas Skonto sastāvā kļuvis par septiņkārtēju Latvijas čempionu, bet 2000. gadā viņš pārcēlās uz slaveno Anglijas klubu Londonas Arsenal, kur aizvadīja trīs sezonas. 2002. gadā Igors Arsenal sastāvā kļuva par Anglijas čempionu, tāpat kanonieru rindās viņš spēlējis Čempionu līgas pamatturnīrā. Vēlāk Stepanovs spēlējis arī Beļģijā (klubā Beveren), Šveicē (Grasshopper), Dānijā (Esbjerg) un Krievijā (Šiņņik). Šogad Stepanovs sāka strādāt par Latvijas virslīgas kluba Jūrmala-VV menedžeri, bet augustā pāris mačos pat vēl izgāja laukumā. Tomēr septembrī Igora un jūrmalnieku ceļi šķīrās.

GADA ATKĀPŠANĀS

Mihails Zemļinskis

Oktobrī no amata atkāpās Latvijas U-21 izlases galvenais treneris Mihails Zemļinskis, kura vadībā komanda 2013. gada Eiropas jauniešu čempionāta atlases turnīrā pirmajās četrās spēlēs piedzīvoja četrus zaudējumus ar kopējo vārtu attiecību 0:13. Pēdējais piliens bija sagrāve mačā ar Slovākiju — 0:6. Pie Latvijas U-21 izlases vadības pults Zemļinskis stājās 2009. gada rudenī. Divu gadu laikā viņa vadībā komanda 16 mačos izcīnīja piecas uzvaras un piedzīvoja 10 zaudējumus. Pagājušajā nedēļā tika paziņots, ka turpmāk Latvijas U-21 izlasi vadīs holandietis Antons Jore, kurš pirms tam pāris gadus strādāja ar Rīgas Olimpu.

Jāpiebilst, ka Zemļinski neveiksmes vajā tikai futbola laukumā — šogad viņšSaskaņas centra sastāvā tika pārvēlēts par deputātu 11. Saeimā.

GADA SKANDĀLS

Latvija—Bolīvija 2:1

Februārī Turcijas pilsētā Antaljā Latvijas valstsvienība pārbaudes spēlē ar 2:1 uzvarēja Bolīvijas izlasi. Šī spēle nonāca pasaules sporta ziņu uzmanības centrā, jo radās pamatotas aizdomas, ka šo maču sarīkojusi totalizatoru mafija, kas arī ietekmējusi spēles rezultātu. Izrādījās, ka pasaules bukmeikeru kantoros likti miljoni uz to, ka šajā spēlē tiks gūti vismaz trīs vārti. Turklāt dažas stundas pēc mūsu spēles turpat Antaljā pēc līdzīga scenārija risinājās vēl viens aizdomīgs mačs, kur mūsu kaimiņi igauņi spēlēja neizšķirti 2:2 ar Bulgāriju. Abās spēlēs visi vārti tika gūti ar 11 m soda sitieniem. Ironiski, ka Māris Verpakovskis ar pirmo mēģinājumu nespēja pārspēt pretinieku vārtsargu, taču tiesnesis ļāva atkārtot sitienu. Otros vārtus mūsējiem guva Aleksandrs Cauņa. Abas spēles organizēja aģentūra Footy Media International, kas uzreiz pēc spēlēm tika likvidēta. Par abiem mačiem izmeklēšanu sāka arī Interpols, bet abu spēļu tiesnešus (Latvijas spēli tiesāja Bosnijas un Hercegovinas tiesnešu brigāde ar Kenanu Bajramoviču priekšgalā, bet igauņu maču vadīja ungāru arbitri) Starptautiskā Futbola federācija (FIFA) diskvalificēja uz mūžu.

GADA ATKLĀJUMS

Aleksandrs Čekulajevs

Vēl pirms gada tikai kvēlākie Latvijas futbola līdzjutēji zināja Aleksandra Čekulajeva vārdu, kurš tad spēlēja Islandes trešajā līgā, bet šogad jau sākās runas, ka 26 gadus vecais uzbrucējs ir pelnījis iespēju izmēģināt spēkus Latvijas valstsvienībā. Šosezon Čekulajevs, spēlējot Narvas Trans sastāvā, kļuva par Igaunijas čempionāta galveno varoni, uzstādot jaunu meistarsacīkšu rekordu — 46 vārti (35 spēlēs). Pēc sezonas Čekulajevs līdzjutēju aptaujā tika atzīts arī par čempionāta labāko spēlētāju.

Čekulajevs futbola pamatus apguvis Rīgas Audā, pēc tam spēlējis Latvijas čempionāta pirmajā līgā Jelgavas Violā un Rīgas FK Alberts. 2007. gadā jau Audas sastāvā Aleksandrs uzstādīja pirmās līgas rezultativitātes rekordu, gūstot 51 vārtus, taču Latvijas virslīgā viņš nenostiprinājās — 2006. gadā Čekulajevs debitēja virslīgā FK Rīga sastāvā, bet pēc pāris sezonām viņš spēlēja epizodiskas lomas FK Jūrmala. 2008. gada rudenī Aleksandrs devās izmēģināt spēkus uz Čehijas trešo līgu, bet pērn nonāca Islandē. Pēc saviem varoņdarbiem Igaunijā Čekulajevam ir labas izredzes izpelnīties uzaicinājumu uz kādu solīda līmeņa čempionātu — novembrī viņš jau bija uz pārbaudi Vācijas otrās bundeslīgas klubā Duisburg, taču darba piedāvājumu tomēr nesaņēma.

GADA KONFLIKTS

Deniss Kačanovs un FK Ventspils

Jūlija sākumā Latvijas Futbola federācija pieņēma bezprecedenta lēmumu, par rupju spēli Baltijas līgas mačā diskvalificējot uz gandrīz diviem mēnešiem Skonto aizsargu Denisu Kačanovu. Ilggadējais FK Ventspils aizsargs Kačanovs nospēlēja rupji pret FK Ventspils prezidenta Jurija Bespalova dēlu Vladimiru, kurš guva smagu traumu, uz vairākiem mēnešiem paliekot bez futbola. Pēc diskvalifikācijas izciešanas Kačanovs Skonto sastāvā aizvadīja vēl tikai vienu spēli, bet vēlāk devās turpināt karjeru Indonēzijā.

Ventspilnieki gan pieprasīja diskvalificēt Kačanovu uz mūžu, uzskatot, ka viņa rīcība bijusi apzināta atriebība pret Ventspils kluba vadītāju. Tas arī saprotams, jo Kačanovam ar FK Ventspils ir seni rēķini — viņš ir cietušais krimināllietā pret FK Ventspils direktoru Sergeju Barkovski, kurš kopā ar grupu (tostarp arī vienu no vadošajiem valsts bokseriem Nikolaju Grišuņinu) apsūdzēts naudas izspiešanā no Ventspils futbolistiem. Kačanovs liecinājis, ka no viņa izspiesti 50 tūkstoši eiro, kā arī nodedzināts džips. Barkovskis tika apcietināts pagājušajā martā, bet šajā augustā viņš ir atbrīvots pret drošības naudu. Jāpiebilst, ka šajā krimināllietā cietušo statusā ir vēl vairāki bijušie FK Ventspils un arī Latvijas izlases spēlētāji — Vīts Rimkus, Vladimirs Koļesničenko un Igors Sļesarčuks. Atgādināšu, ka Kačanovs FK Ventspils rindās aizvadīja astoņas sezonas, kļūstot par trīskārtējo Latvijas čempionu, bet 2009. gada rudenī viņš kopā ar Rimku tika izslēgts no komandas, pamatojot to ar totalizatora mahinācijām un negodīgu spēli.

GADA VILŠANĀS

Skonto

Pagājušā gada Latvijas čempionvienība šosezon tikai otro reizi savā vēsturē palika bez Latvijas čempionāta medaļām, finišējot ceturtajā vietā. Šogad Skonto galvenā trenera amatā stājās bijušais Skonto un Latvijas valstsvienības uzbrucējs Marians Pahars, kuram tā bija debija šajā arodā. Pirmo reizi Skonto šādu neveiksmi piedzīvoja pirms četriem gadiem, kad komandu trenēja anglis Pols Ešvorts. Pēc pagājušās sezonas Skonto pameta divi Latvijas izlases spēlētāji Aleksandrs Cauņa un Andrejs Perepļotkins, taču lielākā daļa pagājušās sezonas zelta sastāva palika ierindā. Turklāt Skonto arī bija visplašākā pārstāvniecība Latvijas valstsvienībā — rudenī uz Euro 2012 atlases mačiem tika aicināti vārtsargs Germans Māliņš, aizsargs Vitālijs Smirnovs, pussargi Aleksandrs Fertovs un Igors Tarasovs.

GADA MĀCĪBA

Latvijas meiteņu izlases

Ja mūsu vīriešu valstsvienība un jauniešu izlases jau pierādījušas savas spējas uz Eiropas skatuves, Latvijas meiteņu komandām vēl ir grūti konkurēt ar citu valstu futbolistēm. Šogad Eiropas jauniešu čempionāta atlases turnīrā Polijā smagāko zaudējumu mūsu futbola izlašu vēsturē piedzīvoja Latvijas U-17 izlase, kas ar 0:15 piekāpās Šveices vienaudzēm. Karīnas Šakurovas trenētā vienība bez ierunām zaudēja arī Polijas futbolistēm (0:6), bet turnīra pēdējā mačā tomēr paglābās no pēdējās vietas grupā, ar 1:0 pārspējot gruzīnietes.

Ļoti smagi klājās arī Latvijas U-19 izlasei, kas Eiropas čempionāta atlases mačus aizvadīja tepat Rīgā. Mūsu meitenes treneres Tatjanas Šaļimovas vadībā piedzīvoja trīs zaudējumus ar kopējo vārtu attiecību 1:22 — Krievijai 1:7, Dānijai 0:9 un Grieķijai 0:6.

Savukārt Didža Matīša trenētā Latvijas sieviešu izlase Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas priekšsacīkšu kārtā zaudēja Luksemburgai (0:2) un Maķedonijai (0:1), pieveica Lietuvu (1:0), taču tāpat palika pēdējā vietā.

GADA VIESI

Krakovas Wisla

Šogad lielāko ārzemju sporta līdzjutēju pieplūdumu Latvijā izraisīja Polijas futbola čempionvienības Krakovas Wisla viesošanās Rīgā, kas Čempionu līgas priekšsacīkstēs sacentās ar mūsu Skonto. Poļu fani tika gaidīti ar zināmām bažām, jo viņi ir pazīstami arī ar savu nesavaldību un huligānismu, taču Latvijas galvaspilsētā Wisla līdzjutēji sevi parādīja tikai no labākās puses. Spēle aizritēja bez incidentiem, bet Krakovas fani nodemonstrēja rīdziniekiem, kādai jābūt atmosfērai futbola spēļu laikā. Wisla futbolisti arī nelika vilties saviem atbalstītājiem, grūtā cīņā izcīnot uzvaru 1:0.