Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Sapņojot par Franciju

Šajās dienās Latvijas valstsvienība savās mājās aizvada divas ļoti svarīgas 2016. gada Eiropas čempionāta atlases spēles — piektdien ar Islandes, bet otrdien ar Turcijas izlasi. Ja ceram iesaistīties cīņā par pirmajām trim vietām un ceļazīmi uz Euro 2016 finālturnīru Francijā, tad ir noteikti jāiekrāj laba punktu bagāža mačos ar tiešajiem konkurentiem.

Atgādināšu, ka septembrī kvalifikācijas turnīra pirmajā spēļu kārtā Latvijas valstsvienība izbraukumā cīnījās neizšķirti 0:0 ar Kazahstānu, bet mūsu grupā ar uzvarām startēja Islande, kas visai negaidīti ar 3:0 sagrāva Turciju, un Čehija, kas vēl pārsteidzošāk ar 2:1 apspēlēja galvenos favorītus Nīderlandes izlasi. Ceļazīmi uz finālturnīru nopelnīs visu grupu divas spēcīgākās vienības, kā arī labākā no deviņām trešo vietu ieguvējām, bet pārējās astoņas trešo vietu īpašnieces nākamā gada novembrī izspēlēs vēl četras ceļazīmes uz Euro 2016, kur pirmo reizi piedalīsies 24 valstsvienības.

ROBI SASTĀVĀ

Diemžēl Latvijas valstsvienības galvenajam trenerim Marianam Paharam šajos mačos jāiztiek bez vairākiem izlases pamatsastāva spēlētājiem, jo traumu dēļ šoreiz malā jāpaliek pirmajam vārtsargam Andrim Vaņinam, vidējās līnijas līderim Aleksandram Cauņam, aizsargam Vitālijam Maksimenko un pussargiem Artim Lazdiņam un Oļegam Laizānam. Vaņins un Cauņa nespēlēja jau Kazahstānā, turpretim pārējo triju spēlētāju izkrišana no ierindas rada mūsu sastāvā jaunus robus. Šajā situācijā pirmo reizi valstsvienības kandidātu sarakstā iekļauts deviņpadsmitgadīgais FK Liepāja pussargs Jānis Ikaunieks, kurš ar 21 vārtu guvumu ir Latvijas virslīgas rezultatīvākais spēlētājs. Tomēr lielākais pārsteigums ir 34 gadus vecā Skonto pussarga Viktora Moroza uzaicināšana uz izlasi. Moroza rēķinā gan ir 22 spēles valstsvienībā, taču pēdējo reizi izlasē viņš izgājis laukumā pirms septiņarpus gadiem bēdīgi slavenajā mačā Lihtenšteinā (0:1), kas maksāja amatu toreizējam valstsvienības galvenajam trenerim Jurijam Andrejevam. Salīdzinot ar iepriekšējiem mačiem, uz valstsvienību izsaukts arī 22 gadus vecais Polijas kluba Cracovia uzbrucējs Deniss Rakels, kurš tikai pirms nepilna gada par disciplīnas pārkāpumiem tika izslēgts no Latvijas U-21 izlases.

Latvijas valstsvienībā visplašāk pārstāvēta ir Latvijas čempionāta līdervienība FK Ventspils, kas deleģējusi četrus futbolistus, bet par vienu pārstāvi mazāk ir Skonto. Pa vienam izlases kandidātam sagatavojuši arī pašmāju klubi — FK Liepāja un FK Jelgava, bet 11 izlases spēlētāji spēlē ārzemēs. Vēl divi mūsu futbolisti jau ilgāku laiku ir bez kluba — valstsvienības kapteinis Kaspars Gorkšs joprojām gaida izdevīgākus piedāvājumus, bet pussargs Aleksandrs Fertovs palika bez darba pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, jo viņš spēlēja Krievijas anektētās Krimas klubā Sevastopol, kas pēc okupācijas tika likvidēts.

LEĢIONĀRU MAIZĒ

Vaņina prombūtnē pirmā vārtsarga pozīcijā atgriezies pieredzējušais Aleksandrs Koļinko, kurš abos septembra mačos demonstrēja ļoti pārliecinošu sniegumu, divreiz paliekot sausā — Kazahstānā un pirms tam arī pārbaudes mačā ar Armēniju (2:0).

Aizsardzības centrā noteikti atkal redzēsim Gorkšu ar Nauri Bulvīti, bet uzbrukumā acīmredzot atkal darbosies mūsu galvenā zvaigzne Artjoms Rudņevs un jaunais Valērijs Šabala, kuri lieliski sadarbojās spēlē ar Armēniju, kad Šabala guva abus vārtus. Tiesa, šosezon Rudņevs nevar palepoties ar panākumiem Vācijas bundeslīgā, jo viņš reti tiek laukumā kluba Hamburg sastāvā. Rudņeva statistika izlases mačos gan joprojām ir vairāk nekā pieticīga — 29 spēlēs tikai vieni gūtie vārti. Regulāras spēļu prakses pietrūkst arī Šabalam, kurš vasarā pārcēlās uz pazīstamo Beļģijas klubu Club Brugge, taču beļģi viņu uz šo sezonu izīrēja Kipras vienībai Anorthosis, kur gan Valērijs pirmajos mačos nāca laukumā tikai uz maiņu. Tomēr vislielākās galvassāpes Latvijas izlases vadībai noteikti rada vidējā līnija, kur no iepriekšējo maču sastāva ierindā palikuši tikai divi futbolisti — Artūrs Zjuzins un Andrejs Kovaļovs.

ISLANDES LAIKS

Islandes valstsvienībā tikai trīs futbolisti spēlē pašmāju čempionātā (tostarp divi vārtsargi), bet pārējie iekārtojušies dažādu līmeņu Eiropas klubos. Vairāki islandieši sevi jau ir pierādījuši arī vadošajās vecā kontinenta līgās — Anglijas premjerlīgā (pussargs Gilfi Sigurdsons no Velsas kluba Swansea), Itālijas A sērijā (Verona pussargs Emīls Halfredsons) un Spānijas La Liga (uzbrucējs Alfrēds Finbogasons no Real Sociedad). Jāpiebilst, ka pagājušajā sezonā Finbogasons kluba Heerenveen rindās kļuva par Nīderlandes čempionāta rezultatīvāko spēlētāju. Tāpat uzbrukumā vēl jāizceļ leģendārā Nīderlandes kluba Amsterdamas Ajax uzbrucējs Kolbeins Sighorsons, kurš izlasē 24 mačos guvis jau 16 vārtus. Interesanti, ka Islandes izlasei ir uzreiz divi galvenie treneri — bijušais ilggadējais Zviedrijas izlases vadītājs Larss Lagerbeks un vietējais speciālists Heimirs Halgrimsons.

Agrāk Islandes izlase netika vērtēta diez cik augstu, turpretim pēdējā laikā situācija sāk mainīties — pagājušajās pasaules čempionāta atlases ciklā Islande savā grupā negaidīti apsteidza Norvēģijas un Slovēnijas izlases, tiekot līdz pārspēlēm par vietu finālturnīrā ar Horvātiju, kur pirmais mačs Reikjavīkā beidzās bez vārtu guvuma, bet otrajā spēlē ar 2:0 pārāki bija horvāti. Latvijas un Islandes valstsvienību ceļi oficiālajos turnīros krustojušies tikai Euro 2008 atlases ciklā, kur abas reizes mūsējie guva pārliecinošas uzvaras — 4:0 un 4:2.

TURKU GRANDI

Atšķirībā no islandiešiem Turcijas izlases kodolu veido vietējā čempionāta futbolisti, kuri pārsvarā pārstāv trīs slavenākos valsts klubus — Stambulas Galatasaray, Fenerbahce un Besiktas. Viņu vidū slavenākais spēlētājs ir Galatasaray snaiperis Buraks Jilmazs. Vēl turkiem ir vairāki Vācijā dzimuši futbolisti, kuri spēlē bundeslīgā, bet izvēlējušies pārstāvēt savu etnisko dzimteni – aizsargs Omers Topraks un pussargs Hakans Čalhanoglu, kā arī Schalke aizsargs Kāns Aijhans. Tomēr galvenā turku zvaigzne ir pagājušās sezonas Čempionu līgas finālistu Madrides Atletico pussargs Arda Turans. Turcijas izlasi vada slavenākais turku treneris Fatihs Terims, kurš jau trešo reizi stājies Turcijas valstsvienības priekšgalā. Terima vadībā Turcijas izlase spēlējusi Euro 1996 un Euro 2008 finālturnīros, otrajā reizē pat tiekot līdz pusfinālam.

Ar Turcijas futbolu mums saistās labas atmiņas, jo tieši turkus Latvijas izlase pārspēja pārspēlēs par iekļūšanu Euro 2004 finālturnīrā (1:0 un 2:2). Oficiālos turnīros mēs vairs neesam tikušies.

 

LATVIJAS VALSTSVIENĪBAS KANDIDĀTI

Vārtsargi:Aleksandrs Koļinko (Baltika, Krievija), Pāvels Šteinbors (Gornik Zabrze, Polija)

Aizsargi:Kaspars Gorkšs (bez kluba), Antons Kurakins, Kaspars Dubra, Oļegs Timofejevs (visi FK Ventspils), Nauris Bulvītis (Aarau, Šveice), Vladislavs Gabovs (Skonto), Vitālijs Jagodinskis (Hoverla, Ukraina), Gints Freimanis (FK Jelgava)

Pussargi:Artūrs Zjuzins (Baltika, Krievija), Ritvars Rugins, Viktors Morozs (abi Skonto), Andrejs Kovaļovs (Dacia, Moldova), Aleksejs Višņakovs (Zimbru, Moldova), Aleksandrs Fertovs (bez kluba), Jurijs Žigajevs (FK Ventspils), Jānis Ikaunieks (FK Liepāja)

Uzbrucēji:Artjoms Rudņevs (Hamburger SV, Vācija), Valērijs Šabala (Anorthosis, Kipra), Deniss Rakels (Cracovia, Polija), Eduards Višņakovs (Ruch, Polija)

ISLANDES VALSTSVIENĪBAS KANDIDĀTI

Vārtsargi:Gunleifors Gunleifsons (Breidablik), Hanness Haldorsons (Sandnes Ulf, Norvēģija), Ingvars Jonsons (Stjarnan)

Aizsargi:Birkirs Sāversons (Brann, Norvēģija), Ragnārs Sigurdsons (Krasnodar, Krievija), Kari Arnasons (Rotherham United, Anglija), Solvi Otesens (Ural, Krievija), Ari Skulasons (OB Odense, Dānija), Teodors Bjarnasons (Randers, Dānija), Halgrimurs Jonasons (Sonderjyske, Dānija)

Pussargi:Ārons Gunnarsons (Cardiff, Velsa), Emīls Halfredsons (Verona, Itālija), Johans Gudmundsons (Charlton Athletic, Anglija), Birkirs Bjarnasons (Pescara, Itālija), Helgi Danielsons (Aarhus, Dānija), Ruriks Gislasons (F.C. Kobenhavn, Dānija), Gilfi Sigurdsons (Swansea, Velsa), Olafurs Skulasons (Zulte Waregem, Beļģija), Torarins Valdimarsons (IBV Vestmannaeyjar)

Uzbrucēji:Kolbeins Sigtorsons (Ajax, Nīderlande), Alfrēds Finbogasons (Real Sociedad, Spānija), Jons Bodvarsons (Viking, Norvēģija), Vidars Kjartansons (Valerenga, Norvēģija)

TURCIJAS VALSTSVIENĪBAS KANDIDĀTI

Vārtsargi: Volkans Demirels (Fenerbahce), Tolga Zengins (Besiktas), Volkans Babakans (Istanbul Basaksehir)

Aizsargi:Gokhans Gonuls, Kaners Erkins (abi Fenerbahce), Omers Topraks (Bayer Leverkusen, Vācija), Semihs Kaja, Tariks Čamdals (abi Galatasaray), Ismails Kojbaši, Ersans Gulums (abi Besiktas), Kāns Aijhans (Schalke, Vācija), Umits Kurts (Sivasspor)

Pussargi:Arda Turans (Atletico, Spānija), Mehmets Topals (Fenerbahce), Selčuks Inans, Olkans Adins (abi Galatasaray), Gokhans Tore, Olkajs Šahans, Oguzhans Ozjakips (visi Besiktas), Bilals Kisa, Gurajs Vurals (abi Akhisar Belediyespor), Ozans Tufans (Bursaspor), Hakans Čahanoglu (Bayer Leverkusen, Vācija)

Uzbrucēji:Buraks Jilmazs, Umuts Bulats (abi Galatasaray), Mustafa Pektemeks (Besiktas)

 

EURO 2016KVALIFIKĀCIJAS TURNĪRS

A grupa

Piektdiena, 10. oktobris

21.45 Latvija—Islande, 21.45 Turcija—Čehija, 21.45 Nīderlande—Kazahstāna

Pirmdiena, 13. oktobris

19.00 Kazahstāna—Čehija, 21.45 Latvija—Turcija, 21.45 Islande—Nīderlande

Islande 1 – 1 – 0 – 0 – 3:0 – 3

Čehija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:1 – 3

Latvija 1 – 0 – 1 – 0 – 0:0 – 1

Kazahstāna 1 – 0 – 1 – 0 – 0:0 – 1

Nīderlande 1 – 0 – 0 – 1 – 1:2 – 0

Turcija 1 – 0 – 0 – 1 – 0:3 – 0

B grupa

Piektdiena, 10. oktobris

Beļģija—Andora, Kipra—Izraēla, Velsa—Bosnija un Hercegovina

Pirmdiena, 13. oktobris

Andora—Izraēla, Bosnija un Hercegovina—Beļģija, Velsa—Kipra

Kipra 1 – 1 – 0 – 0 – 2:1 – 3

Velsa 1 – 1 – 0 – 0 – 2:1 – 3

Andora 1 – 0 – 0 – 1 – 1:2 – 0

Bosnija 1 – 0 – 0 – 1 – 1:2 – 0

Beļģija 0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 0

Izraēla 0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 0

C grupa

Ceturtdiena, 9. oktobris

Baltkrievija—Ukraina, Maķedonija—Luksemburga, Slovākija—Spānija

Svētdiena, 12. oktobris

Ukraina—Maķedonija, Baltkrievija—Slovākija, Luksemburga—Spānija

Spānija 1 – 1 – 0 – 0 – 5:1 – 3

Slovākija 1 – 1 – 0 – 0 – 1:0 – 3

Baltkrievija 1 – 0 – 1 – 0 – 1:1 – 1

Luksemburga 1 – 0 – 1 – 0 – 1:1 – 1

Ukraina 1 – 0 – 0 – 1 – 0:1 – 0

Maķedonija 1 – 0 – 0 – 1 – 1:5 – 0

D grupa

Sestdiena, 11. oktobris

Skotija—Gruzija, Polija—Vācija, Īrija—Gibraltāra

Otrdiena, 14. oktobris

Vācija—Īrija, Polija—Skotija, Gibraltāra—Gruzija

Polija 1 – 1 – 0 – 0 – 7:0 – 3

Vācija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:1 – 3

Īrija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:1 – 3

Gruzija 1 – 0 – 0 – 1 – 1:2 – 0

Skotija 1 – 0 – 0 – 1 – 1:2 – 0

Gibraltāra 1 – 0 – 0 – 1 – 0:7 – 0

E grupa

Ceturtdiena, 9. oktobris

Anglija—Sanmarīno, Lietuva—Igaunija, Slovēnija—Šveice

Svētdiena, 12. oktobris

Igaunija—Anglija, Lietuva—Slovēnija

Anglija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:0 – 3

Lietuva 1 – 1 – 0 – 0 – 2:0 – 3

Igaunija 1 – 1 – 0 – 0 – 1:0 – 3

Slovēnija 1 – 0 – 0 – 1 – 0:1 – 0

Šveice 1 – 0 – 0 – 1 – 0:2 – 0

Sanmarīno 1 – 0 – 0 – 1 – 0:2 – 0

F grupa

Sestdiena, 11. oktobris

Rumānija—Ungārija, Somija—Grieķija, Ziemeļīrija—Fēru salas

Otrdiena, 14. oktobris

Fēru salas—Ungārija, Somija—Rumānija, Grieķija—Ziemeļīrija

Somija 1 – 1 – 0 – 0 – 3:1 – 3

Ziemeļīrija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:1 – 3

Rumānija 1 – 1 – 0 – 0 – 1:0 – 3

Grieķija 1 – 0 – 0 – 1 – 0:1 – 0

Ungārija 1 – 0 – 0 – 1 – 1:2 – 0

Fēru salas 1 – 0 – 0 – 1 – 1:3 – 0

G grupa

Ceturtdiena, 9. oktobris

Lihtenšteina—Melnkalne, Moldova—Austrija, Zviedrija—Krievija

Svētdiena, 12. oktobris

Austrija—Melnkalne, Krievija—Moldova, Zviedrija—Lihtenšteina

Krievija 1 – 1 – 0 – 0 – 4:0 – 3

Melnkalne 1 – 1 – 0 – 0 – 2:0 – 3

Austrija 1 – 0 – 1 – 0 – 1:1 – 1

Zviedrija 1 – 0 – 1 – 0 – 1:1 – 1

Moldova 1 – 0 – 0 – 1 – 0:2 – 0

Lihtenšteina 1 – 0 – 0 – 1 – 0:4 – 0

H grupa

Piektdiena, 10. oktobris

Bulgārija—Horvātija, Itālija—Azerbaidžāna, Malta—Norvēģija

Pirmdiena, 13. oktobris

Horvātija—Azerbaidžāna, Malta—Itālija, Norvēģija—Bulgārija

Horvātija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:0 – 3

Itālija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:0 – 3

Bulgārija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:1 – 3

Azerbaidžāna 1 – 0 – 0 – 1 – 1:2 – 0

Malta 1 – 0 – 0 – 1 – 0:2 – 0

Norvēģija 1 – 0 – 0 – 1 – 0:2 – 0

I grupa

Sestdiena, 11. oktobris

Armēnija—Serbija, Albānija—Dānija

Otrdiena, 14. oktobris

Dānija—Portugāle, Serbija—Albānija

Dānija 1 – 1 – 0 – 0 – 2:1 – 3

Albānija 1 – 1 – 0 – 0 – 1:0 – 3

Armēnija 1 – 0 – 0 – 1 – 1:2 – 0

Portugāle 1 – 0 – 0 – 1 – 0:1 – 0

Serbija 0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 0