Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Nevēlamie pretinieki

“Ja šodien notiktu jauna izloze, esmu pārliecināts, ka vietu kārtība uz pjedestāla būtu cita,” pēc džudo sacensībām svara kategorijā līdz 100 kg apgalvoja Latvijas izlases treneris Oļegs Baskins, norādot uz nejaušības varu un sīvo konkurenci, kurā olimpiskā zelta cienīgi bijuši seši septiņi vīri. Viņus visus pa reizei uzvarējis arī mūsu Jevgeņijs Borodavko. Izņemot vienu, un šis viens rīdziniekam nāca pretī jau pirmajā cīņā — pasaules čempions Rjunosuke Haga no Japānas.

Cīņa ilga divas minūtes un 29 sekundes, kad japānim izdevās gūt tīru uzvaru ar Ippon. “Žeņam neizturēja nervi, viņš kļūdījās un atdeva japānim kreiso roku, ko nekādā gadījumā nedrīkstēja darīt,” vērtēja treneris. “Tūlīt sekoja arī metiens.” Likās jau, ka savās trešajāsolimpiskajās spēlēs Borodavko būs zaudējis nākamajam olimpiskajam čempionam. Bet ceturtdaļfinālā sīkstā pilna garuma piecu minūšu cīņā japāni uz gandarījuma turnīru aizsūtīja 2014. gada pasaules čempions čehs Lukašs Krpāleks, kurš pēc tam pārliecinošā stilā izrēķinājās gan ar francūzi Sirilu Marē (pusfinālā), gan ar azerbaidžāni Elmaru Gasimovu, Londonas spēļu septītajai vietai pievienojot Rio zeltu. Bet Haga vairāk zaudēt neatļāvās un varēja priecāties par iespēju kāpt uz olimpiskā pjedestāla trešā pakāpiena.

Mūsu debitants Artūrs Ņikiforenko smagsvaru konkurencē izskatījās kā pie sumo cīkstoņiem iemaldījies. Viņa pirmais un, kā izrādījās, vienīgais pretinieks Ušangi Kokauri no Azerbaidžānas bija tieši 30 kilogramus dūšīgāks. Lai arī pretinieks mūsējo brīžiem uzskatīja par pelavu maisu, Artūrs centās uzbrukt arī pats un padevās tikai 17 sekundes pirms cīņas beigām. “Izredzes uzvarēt bija minimālas, ja nu vienīgi ar sāpju paņēmienu,” atzina Oļegs Baskins, norādot, ka Artūrs ir mākslīgais smagsvars. Būtībā viņam jācīnās svara kategorijā līdz 100 kg, bet tur jau priekšā Borodavko. Tāpēc Artūrs svaru pieaudzējis līdz 112 kg un olimpisko ceļazīmi izcīnījis absolūtajā svara kategorijā. Nākotnē viņš droši vien atgriezīsies savā dabiskajā svarā un, cīnoties kategoriju zemāk, varēs izmantot šajā olimpiskajā ciklā gūto pieredzi.

Nākamajā kārtā Kokauri pārmācīja japāņu meistars Hisajoši Harasava, kurš finālā piekāpās gandrīz 140 kilogramus smagajam Londonas olimpisko spēļu čempionam francūzim Tedijam Renēram.

 

DŽUDO

Līdz 100 kg

1. Lukašs Krpāleks (Čehija)

2. Elmars Gasimovs (Azerbaidžāna)

3. Sirils Marē (Francija)

3. Rjunosuke Haga (Japāna)

5. Karls Ričards Frejs (Vācija)

5. Artems Blošenko (Ukraina)

7. Ramadans Darvišs (Ēģipte)

7. Beka Gviniašvili (Gruzija)

17. Grigorijs Minaškins (Igaunija)

17. Jevgeņijs Borodavko (Latvija)

 

Virs 100 kg

1. Tedijs Renērs (Francija)

2. Hisajoši Harasava (Japāna)

3. Rafaēls Silva (Brazīlija)

3. Ors Sasons (Izraēla)

5. Abdullo Tangrijevs (Uzbekistāna)

5. Alekss Garsija Mendosa (Kuba)

7. Rojs Meiers (Nīderlande)

7. Jurijs Krakoveckis (Kirgizstāna)

17. Artūrs Ņikiforenko (Latvija)