Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

VEF? Rimbenieka VEF!

Latvijas vīriešu klubu basketbola vēsturē spožākos ierakstus atstājis ASK un VEF. Pašreiz pretenzijas uz valsts basketbola līdzjutēju mīlētākā kluba vietu izteikusi VEF Rīga vadība, par sezonas moto izvirzot vārdu salikumu Latvijas komanda un liekot fankluba biedriem tribīnēs vicināt arī sarkanbaltsarkanos karogus. Tikai retais zina, ka vēsturiski senākais basketbola klubs VEF spēlē Latvijas Basketbola līgas otrajā divīzijā, un to cīņās ved leģendārais treneris Jānis Rimbenieks.

Kā gan tas iespējams, ka vienu un to pašu vārdu basketbola sabiedrībā nes un turnīros izmanto divi juridiski pilnīgi nesaistīti subjekti. Izskaidrojums ir pavisam vienkāršs, jo uzņēmumu reģistrā fiksētas divas biedrības – Basketbola klubs VEF un Basketbola klubs VEF Rīga, kas tad arī pirms dažiem gadiem ar aktīvu bijušā vefieša Valda Valtera dalību atjaunoja 2011. gada pavasarī par Latvijas Basketbola līgas čempionvienību kļuvušo VEF Rīgu.

JAUNLAIKU VĒSTURE

„Manis pārstāvētais BK VEF ir savulaik PSRS čempionātā startējušās VEF meistarkomandas turpinājums,” ar pārliecību pauž vefiešu treneris Jānis Rimbenieks. „Savulaik pats biju VEF galvenā trenera Maigoņa Valdmaņa asistents, bet pēc tam Latvijas Basketbola līgas debijas sezonā šo komandu vadīja Armands Krauliņš, taču LBL vadība pirms izšķirošajām cīņām izslēdza VEF, jo uzskatīja Igoru Miglinieku par leģionāru.
Ar VEF vārdu esmu saistīts daudzus gadu desmitus, tādēļ bija mēģinājumi atjaunot tās startu LBL. Pēc gada pārtraukuma vienu sezonu aizvadīja VEF/Ādaži, bet 1995. gada rudenī jau aizsākās manis vadītā BK VEF vēsture. Latvijas basketbola elitē sabijām četras sezonas, 1996. gadā iegūstot piekto vietu. Vienu sezonu VEF bija arī Latvijas U-22 izlases bāzes komanda, gatavojoties Eiropas čempionātam. Tad nācās šķirties no LBL pirmās divīzijas, jo vairums spēlētāju karjeru turpināja citos klubos, ieskaitot jaunizveidoto ASK. Tā aizsākās mūsu ceļš Latvijas Basketbola amatieru līgā, kurā finišējām ar čempionu titulu 2011. gada pavasarī. Vasarā atsaucāmies uz Latvijas Basketbola savienības aicinājumu kļūt par LBL2 klubu.”
Latvijas Basketbola līgas pirmajā divīzijā šosezon startē deviņas komandas, bet visvairāk dalībnieku ir tieši otrajā divīzijā, kurā ar Rimbenieka vadīto VEF konkurē 15 vienības. Debija vefiešiem bijusi sekmīga, jo pirmajās trijās spēlēs gūti tikai panākumi. VEF uzvarējis Baronu, Jelgavu/LLU un Valmieru/BSS.
Izveidojusies arī loģiska sadarbība ar LSPA. „VEF basketbola skolas treneris Andris Rudzītis un arī es pats paralēli strādājām LSPA. Turklāt ne mazums VEF basketbola skolas absolventu bijuši, ir un būs LSPA studenti,” spriež Rimbenieks. „Tādēļ ilgu laiku startējām ar nosaukumu VEF/LSPA, jo augstskola rada iespēju atbalstīt mūsu komandu arī finansiāli. Pašreiz atkal esam palikuši tikai ar VEF nosaukumu.”
Rimbenieks īpaši akcentē, ka basketbolisti netiek vervēti vai pierunāti iekļauties sastāvā. „Viss notiek dabiskā ceļā,” piebilst treneris. „Katram VEF basketbola skolas audzēknim tiek piedāvāta iespēja piedalīties komandā, taču vieta tajā nav garantēta, jo sava varēšana jāpierāda gan treniņos, gan spēlēs. Iespējas pārstāvēt mūsu komandu ir arī LSPA studentiem, kuri pabeiguši citas sporta skolas, bet Rīgā ieradušies, lai studētu.”

NEKAUTRĒSIES UZVARĒT

LBL elitē pārstāvētās augstskolas Latvijas Universitāte un BA Turība izstrādājušas īpašus nosacījumus basketbolistiem, dodot iespēju saņemt studiju atlaides.
„LSPA nav šādas prakses,” stāsta Rimbenieks. „Puiši ne tikai studē, bet arī trenējas piecas reizes nedēļā. Nekādas atlaides netiek piemērotas. Man prieks, ka par puišiem dzirdu galvenokārt labas atsauksmes. Vismaz līdz šim studentu pašpārvalde nav lēmusi par atlaidēm, piemēram, basketbolistiem.”
Šī sezona ir pirmā, kad BK VEF nesaņem atbalstu ne no LSPA, ne no VEF basketbola skolas, taču treneris Rimbenieks pēc nelielas pauzes pauž pārliecību, ka dalības maksām un izbraucieniem nepieciešamā nauda „tiks sagrabināta.”
„Nav neviena debitanta, kurš nevēlētos kļūt par čempionu,” sportiskos plānus, pārfrāzējot zināmo izteicienu, ieskicē Rimbenieks. „Katram spēlētājam un katrai komandai ir savas ambīcijas. Mēs šajā līgā esam ienācēji, tādēļ pirmais mērķis ir te nostabilizēties. Čempionāts ir tikko sācies. Aizvadītas pirmās trīs spēles. Varam solīt tikai to, ka turpināsim cīnīties par uzvarām!”
Treneris Rimbenieks nesaskata problēmas faktā, ka VEF basketbolisti paralēli pārstāv ne tikai augstskolu vienības Studentu Basketbola līgā, bet arī startē Dubultamatieru līgā vai citos amatieru čempionātos.
„Iespēju robežās saskaņojam visus kalendārus,” saka Rimbenieks. „Pēc studijām LSPA trīs mūsu basketbolisti mācības turpina RSU, pārstāvot šo augstskolu gan studentu līgā, gan LBL2. Tāpēc pašreiz mūsu komandā ir apmēram 60 procentu LSPA studentu un absolventu.”

VĒL DIVI VEFI

Lai arī cik toleranti vēlētos būt, jautājums par VEF nosaukuma lietošanu tomēr ir aktuāls. LBL elitē un vairākos starptautiskajos turnīros turpina startēt VEF Rīga, kas gan arvien retāk savam nosaukumam pievieno juridiski nepieciešamo pilsētas vārdu. Savukārt LBL2 kopā ar BK VEF šogad startē VEF Kadeti. Latvijas Jaunatnes basketbola līgā spēlē BS Rīga/VEF. Šo izmaiņu pamatā ir galvaspilsētā veiktā sporta skolu reforma, kuras rezultātā nu jau otro gadu visas bijušās neatkarīgās iestādes ir tikai un vienīgi basketbola skolas Rīga nodaļas.
„Desmit gadus pēc basketbola kluba VEF reģistrācijas radās entuziastu grupa, kas nodibināja basketbola klubu VEF Rīga. Tikai pēc šīs organizācijas nodibināšanas tās pārstāvji mūs aicināja uz sarunām. Mēs esam atvērti sarunām, taču tikties vajadzētu pirms kādas idejas īstenošanas, bet nevis pēc tam,” savu skatījumu uz vēsturisko notikumu attīstību ieskicē Rimbenieks. „Katram klubam ir savi mērķi. VEF Rīga piesaista lielu naudu, algo ne tikai ārzemju spēlētājus, bet arī trenerus, startējot gan Latvijā un Baltijā, gan Eiropā. Savukārt BK VEF savu darbību balsta uz pašmāju basketbolistiem, kuri vēlas pārstāvēt mūsu komandu. Ilgus gadus bijām VEF basketbola skolas piramīdas virsotne, bet pašlaik šī sadarbība ir sarežģītāka, jo vairs nepastāv Kraukļa VEF basketbola skola, tā pārtapusi par BS Rīga sastāvdaļu.”
Rimbenieks uzsver, ka BK VEF ilgus gadus ir Latvijas Basketbola savienības biedrs, tādēļ nav pamata diskomfortam.
„Ja finansiālā situācija valstī uzlabosies un būs ļaudis, kuri pratīs piesaistīt naudu arī mūsu veidotajam BK VEF, tad varētu veidoties situācija, ka vienā līgā ir divas komandas ar ļoti līdzīgu nosaukumu,” arī šādu notikumu attīstību nākotnē pieļauj vefiešu treneris. Kaut kas līdzīgs jau ir noticis ar futbolu Jūrmalā, kad Latvijas čempionāta virslīgā startē gan FC Jūrmala, gan FK Jūrmala-V.V.
„Esmu pārliecināts, ka mākslīgi radītiem klubiem nav ilgas vēstures,” saka Rimbenieks. „Kur gan ir ASK vai komandas, kas savulaik startēja ar tādiem nosaukumiem kā Dumle, Forwarders vai Rīgas laiks? Var minēt ne mazums citu Latvijā kādu laiku pastāvējušo klubu.”

OFICIĀLĀS UN NEATKARĪGĀS LĪGAS

Vēl iepriekšējais Latvijas Basketbola līgas direktors Ralfs Pleinics kala plānus par dažādu neatkarīgo basketbola līgu sistematizāciju, licenču izsniegšanu to organizēšanai. Vismaz šajā sezonā šīs ieceres nav izdevies īstenot. Vienīgi nedaudz lielāka skaidrība ieviesta ar nosaukumiem, LBS paspārnē esošo Amatieru basketbola līgu (ABL) nosaucot par LBL trešo divīziju. Tagad viss ir skaidrs — LBS paspārnē ir LBL trīs divīzijas, bet visi pārējie turnīri ir neatkarīgās līgas ar privātiem organizatoriem.
Šoruden LBS aizsākusi daudz ciešākas attiecības ir ilggadējāko no neatkarīgajām līgām — Ziedoņa un Daigas Jansonu veidoto Dubultamatieru līgu (DAL). Šajā sezonā DAL startēs 60 komandas, kuru pulkā ir astoņas vienības 35+ vecuma grupā. Informāciju par DAL var atrast LBS mājas lapā, DAL un LBL vieno arī Aldara atbalsts.
Cik zināms, tad šosezon sekmīgi darbojas arī Triobet basketbola līga un Neatkarīgo Basketbola draugu līga ar vairākiem desmitiem komandu. Ja visas šīs vienības apvienotu vienotā sistēmā, tad noteikti būtu ievērojams dalībnieku skaita kritums, jo daudzi basketbolisti paspēj startēt vairākos turnīros Rīgā un tās apkārtnē, kā arī vēl aizbraukt, piemēram, uz Jelgavas, Ogres vai Saldus atklāto čempionātu.
Renārs BUIVIDS

Latvijas Basketbola līga
I divīzija
BK Ventspils, 3, 3 – 0, 93:67, 100
VEF Rīga, 1, 1 – 0, 83:76, 100
BK Valmiera, 2, 1 – 1, 74:75, 50
Latvijas Universitāte, 2, 1 – 1, 83:86, 50
BA Turība, 2, 1 – 1, 67:76, 50
Latvijas U18, 0, 0 – 0, 0:0, 0
BK Jelgava, 1, 0 – 1, 87:94, 0
Liepājas lauvas, 2, 0 – 2, 72:85, 0
Jūrmala/Fēnikss, 1, 0 – 1, 64:89, 0
II divīzija
Ventspils Augstskola, 3, 3 – 0, 93:57, 100
Liepājas lauvas II, 3, 3 – 0, 94:71, 100
BK Saldus, 2, 2 – 0, 88:51, 100
BK VEF, 3, 3 – 0, 87:65, 100
DSN, 2, 2 – 0, 87:70, 100
RSU, 3, 2 – 1, 76:64, 66
Barons, 3, 2 – 1, 75:66, 66
BS Rīga, 4, 2 – 2, 74:76, 50
VEF kadeti, 2, 1 – 1, 73:74, 50
Dārznieks/Cēsis, 2, 1 – 1, 72:82, 50
BK Jelgava/LLU, 2, 0 – 2, 71:86, 0
Ogres BS, 2, 0 – 2, 62:81, 0
BK Valmiera BSS, 3, 0 – 3, 61:86, 0
BS Rīga/Rīdzene/LU, 2, 0 – 2, 63:104, 0
Līvāni, 3, 0 – 3, 67:80, 0
Gulbenes buki, 3, 0 – 3, 57:97, 0
III divīzija
Carnikava, 2, 2 – 0, 83:64, 100
BK Dartija, 2, 2 – 0, 84:65, 100
Kvēle/SC Mēmele, 1, 1 – 0, 71:53, 100
OC Limbaži, 1, 1 – 0, 72:65, 100
Salacgrīva, 2, 1 – 1, 83:71, 50
Vidzemes Augstskola, 2, 1 – 1, 80:79, 50
BJBC Ķeizarmežs, 3, 1 – 2, 59:72, 33
Alūksne, 1, 0 – 1, 58:72, 0
Saulkrasti, 2, 0 – 2, 73:82, 0
Jūrmala, 2, 0 – 2, 65:93, 0