Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Latvijas futbola trīs klases

 

Pilnā sparā rit Latvijas futbola čempionāts virslīgā, tāpat apgriezienus uzņēmis arī pirmās līgas turnīrs, tūlīt startēs arī otrās līgas mači, kas aptver gandrīz visu Latviju.

 

Virslīgā pēc pirmajām piecām kārtām izveidojusies divvadība — pa 11 punktiem nopelnījušas divas Rīgas vienības Skonto un Daugava. Pagājušās sezonas vicečempioni Skonto ir vienīgā komanda, kas vēl nav zaudējusi vārtus. Tamaza Pertija trenētie futbolisti jau apliecinājuši savu spēku, pārliecinoši ar 3:0 sagraujot tiešos konkurentus FK Ventspils. Tiesa, rīdziniekiem sezonas startā bijis labvēlīgs kalendārs, jo Skonto vēl nav spēlējuši ārpus Rīgas. Bez zaudējumiem cīnās arī Rīgas Daugava — abu līderu savstarpējā tikšanās beidzās bez vārtu guvuma. Daugavas pārstāvji izpelnījušies arī individuālo atzinību — rīdzinieku kapteinis Mants Savens atzīts par aprīļa labāko čempionāta spēlētāju, bet mēneša labākā trenera godā ticis daugavietis Virģinijs Ļubšis. Lietuviešu pussargs ar četriem gūtiem vārtiem izvirzījies rezultatīvāko spēlētāju priekšgalā, bet tikpat rezultatīvi bijuši arī divi liepājnieki Jurģis Kalns un Dmitrijs Hmizs, kā arī ventspilnieks Jurijs Žigajevs.

Pirms sezonas daudzi pasteidzās norakstīt Liepājas metalurga izredzes uz visaugstākā kaluma godalgām, bet liepājnieki jau apliecinājuši, ka viņi joprojām ir čempionāta galveno favorītu pulkā. Tomēr savu galveno uzvaru Jāņa Intenberga trenētā komanda izcīnīja Latvijas kausa izcīņā, kur pagājušajā nedēļas nogalē kurzemnieki pēcspēles 11 m sitienu sērijā (pamatlaika un papildlaiks beidzās neizšķirti 1:1) pārspēja Rīgas Daugavu, iegūstot tiesības šogad spēlēt Eiropas līgā. Nākamsestdien Latvijas kausa finālā Liepājas metalurgs tiksies ar FK Ventspils, kas pusfinālā ar 4:0 sagrāva valsts čempionvienību Daugavpils Daugavu.

Daugavpiliešiem sezonas starts nav izdevies, jo virslīgā čempioni pirmajos piecos mačos svinējuši tikai divas uzvaras, ar astoņiem punktiem turnīra tabulā pagaidām ieņemot tikai piekto vietu.

Šogad pirmajā līgā piedalās 16 komandas, no kurām septiņas ir virslīgas klubu dublieru komandas. Kā jau ierasts, ceļazīmi uz virslīgu iegūs turnīra uzvarētāji (dublieru komandas spēlē ārpus konkurences bez tiesībām pārcelties uz virslīgu), bet otrā spēcīgākā vienība piedalīsies pārspēlēs ar virslīgas priekšpēdējo komandu. Jau čempionāta pirmie mači apliecinājuši, ka turnīra galvenie favorīti ir pagājušās sezonas virslīgas neveiksminieki FB Gulbene, kas ar piecās spēlēs nopelnītiem 13 punktiem izvirzījušies turnīra tabulas priekšgalā. Pēc izkrišanas no virslīgas gulbenieši šķīrās gan no komandas vadības, gan arī gandrīz no visiem spēlētājiem, būtībā komplektējot vienības sastāvu no jauna. FB Gulbene galvenā trenera amatā stājies Latvijas virslīgas rekordists pēc aizvadīto spēļu skaita (475 spēles) Igors Korabļovs, kurš joprojām arī dodas laukumā. Gulbenieši savās rindās pulcējuši arī daudzus pazīstamus spēlētājus ar lielu virslīgas pieredzi — īpaši jāizceļ ilggadējais valstsvienības spēlētājs 39 gadus vecais uzbrucējs Vits Rimkus, bet mūsu virslīgā dažādos klubos izspēlējušies arī vārtsargs Marks Bogdanovs, aizsargi Jevgēņijs Kazura un Staņislavs Pihockis, pussargs Igors Semjonovs. Pagājušajā nedēļas nogalē gulbenieši sagādāja pirmo zaudējumu pagājušās sezonas pirmās līgas uzvarētājiem Liepājas metalurga otrajai komandai, kas pērn čempionātu beidza bez zaudējumiem, bet šo sezonu sāka ar četrām uzvarām. Atgādināšu, ka pēc pagājušās sezonas Liepājas metalurgā notika treneru rokāde — pirmās līgas čempionu treneris Intenbergs pārņēma Liepājas virslīgas komandas vadību, bet no pirmās komandas uz otro pārcēlās treneris Dmitrijs Kalašņikovs.

Šogad uz virslīgu arī mērķē Daugavpils BFC Daugava, kas arī jau tikusi pie 13 punktiem. Jāpiebilst, ka jauniešu Daugavai nav Daugavpils virslīgas kluba dublieru komandas statusa, tāpēc tai būs tiesības spēlēt virslīgā. Daugavpiliešiem pirmajā līgā spēlē arī divi japāņu leģionāri. Ārzemēs papildspēkus atradusi vēl viena pirmās līgas vienība Ķekavas Auda, kur spēlē trīs japāņi un divi gruzīni. Pēc piecām kārtām Audas rēķinā ir deviņi punkti. Veiksmīgi čempionātu sācis arī Valmieras FK, kas ar 12 punktiem izvirzījies turnīra tabulas trešajā pozīcijā.

Otrajā līgā komandas tradicionāli ir sadalītas pēc reģionālā principa. Visplašākā pārstāvniecība jau ierasti ir Vidzemē, kur sacentīsies desmit komandas. Diemžēl atkal jāsecina, ka daudz kur Latvijā joprojām ir futbola baltie plankumi, kur nav vismaz otrās līgas līmeņa komandas. No Latvijas lielāko pilsētu divdesmitnieka valsts futbola meistarsacīkstēs nekādā līmenī nav pārstāvētas četras — jau sen bez futbola iztiek Cēsis, Talsi un Krāslava, bet šogad vairs otrās līgas komandas nebūs arī Siguldā. Toties otrajā līgā parādījušās jaunas savdabīgas komandas. Piemēram, Vidzemes čempionātā debitēs Riga United, kur spēlē galvaspilsētā dzīvojošie ārzemnieki. Tāpat pirms sezonas uzmanību sev piesaistīja vēl viena Vidzemes čempionāta debitante FK Carnikava, kas izteica vēlmi uzreiz spēlēt pirmajā līgā, taču nesaņēma atļauju pārkāpt sportisko principu, jo jaunai komandai jāsāk savas gaitas no apakšas. Paredzams, ka arī FK Carnikava būs ar internacionālu piegaršu, jo komandā spēlēšot vairāki brazīlieši. Pagājušajā gadā par otrās līgas čempioniem kļuva Kuldīgas NSS, kas finālā uzvarēja Jēkabpils SC/JSS. Tomēr kuldīdzinieki neizmantoja tiesības pārcelties uz pirmo līgu, tāpēc šogad sevi jaunā līmeni var izmēģināt Jēkabpils futbolisti.

 

LATVIJAS ČEMPIONĀTS

SMScredit.lv Virslīga

Skonto5; 3; 2; 0; 12:0; 11

Daugava(Rīga) 5; 3; 2; 0; 8:1; 11

Liepājas metalurgs5; 3; 1; 1; 12:4; 10

FK Ventspils 5; 3; 0; 2; 10:9; 9

Daugava(Daugavpils) 5; 2; 2; 1; 8:6; 8

FC Jūrmala 5; 2; 2; 1; 4:7; 8

Spartaks5; 1; 1; 3; 3:6; 4

Ilūkstes NSS 5; 0; 4; 1; 6:11; 4

FK Jelgava 5; 0; 1; 4; 3:12; 1

FS METTA/LU 5; 0; 1; 4; 2:12; 1

Rezultatīvākie spēlētāji: Jurģis Kalns, Dmitrijs Hmizs (abi Liepājas metalurgs), Jurijs Žigajevs (FK Ventspils), Mants Savens (Rīgas Daugava) — 4.

Pirmā līga

FB Gulbene 5; 4; 1; 0; 17:4; 13

BFC Daugava 5; 4; 1; 0; 11:3; 13

Liepājas metalurgs-2; 5; 4; 0; 1; 8:6; 12

Valmieras FK 5; 4; 0; 1; 13:3; 12

FK Ventspils-2 5; 3; 1; 1; 10:4; 10

FK Auda 5; 3; 0; 2; 11:4; 9

FK Daugava-2/ŠFS 5; 3; 0; 2; 8:5; 9

Skonto-25; 2            2          1          7:8      8

FS METTA-2  5; 2; 1; 2; 6:6; 7

FC Jūrmala-2  5; 2; 0; 3; 7:13; 6

FK Jēkabpils/JSC  5; 1; 1; 3; 6:16; 4

SFK Varavīksne 5; 1; 0; 4; 7:13; 3

FK Tukums-2000 5; 1; 0; 4; 5:15; 3

Rēzeknes BJSS 5; 0; 2; 3; 6:9; 2

Rīgas FS 5; 0; 2; 3; 2:7; 2

FK Jelgava-2 5; 0    1          4          5:13    1

Rezultatīvākie spēlētāji: Alvis Dubovs (Valmieras FK), Viktors Kurma (FB Gulbene) — 6, Šohei Okuno (FK Auda), Nakano Rjotaro (BFC Daugava), Artjoms Uļjanovs (FB Gulbene) — 4.

Otrā līga

Rīga

RTU

Rita

FK Ogre

Flaminko-Monarhs

Rīnūži-Strong

Dinamo Rīga

JDFS Alberts

Fortuna-Suntaži

DSVK Traktors

Vidzeme

FK Upesciems

Staiceles Bebri

FK Ādaži

FK Smiltene/BJSS

FK Alberts (Rīga)

FK Valka/Valmiera

FC Aizkraukle

FC Marienburg (Rīga)

FK Carnikava

Riga United

Kurzeme

Kuldīgas NSS

JFK Saldus

FK Nīca

Grobiņa

FK Bandava

Austrumlatvija

Viesītes SS

FK Pļaviņas DM

Malta

Balvu SC

Kalupe

Preiļu BJSS

Madonas FK Kvarcs

FK Alūksne

Zemgale

FK Ozolnieki

Olaines FK

Tukuma brāļi

JFC Dobele

Jūrmalas SC

Olaines FK-2