Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Ginesa rekorda cienīgs čempionāts

Pasaules čempionāts vieglatlētikā, kas augustā risinājās Londonā, bija Ginesa rekorda cienīgs — desmit dienās to apmeklēja 705 000 skatītāju! Pat rīta sacensībās, kad neizcīnīja medaļas, 60 000 skatītāju ietilpīgais stadions bija gandrīz pilns. Pavisam olimpiskajā stadionā sacentās 2200 sportistu no 203 valstīm. Arī 12 Latvijas vieglatlēti, kas gan neiekļuva to 37 valstu pārstāvju skaitā, kuri izcīnīja čempionāta medaļas.

Sāpīgākā neveiksme piemeklēja mūsu daudzcīņnieciņi Lauru Ikaunieci-Admidiņu, kura pirms sacensībām jutās teicamā sportiskajā formā un pamatoti cerēja stāvēt uz goda pjedestāla. Taču jau pirmajā disciplīnā — 100 m barjerskrējienā — neveiksmīga saskarsme ar piekto barjeru un… nākamās jau tika veiktas, ciešot sāpes. Pēc veselības stāvokļa novērtējuma un apspriedes ar Lauras treneri Andreju Nazarovu (Igaunija) tika secināts, ka sacensības turpināt nav iespēju. Žēl, jo uzvarētājas rezultāts bija zemāks nekā Lauras personīgais rekords.

Augstāko vietu izcīnīja tāllēcēja Lauma Grīva, kura spēcīgajā konkurencē finišēja devītā — 6,54 m (kvalifikācijā — 6,58 m). Viņai pietrūka tikai divu centimetru, lai turpinātu sacensības labāko astoņniekā.

Jāuzteic mūsu 400 m skrējēja Gunta Latiševa-Čudare, kura priekšskrējienā sasniedza Latvijas visu laiku otru labāko rezultātu — 51,37 (U-23 Latvijas rekords) un iekļuva pusfinālā. Sīvā cīņā (52,10) viņa skrējienā finišēja ceturtā, kopumā ierindojoties 12. vietā.

Nedaudz sarūgtināta bija mūsu jaunā šķēpmetēja Eiropas U-23 vicečempione Anete Kociņa, kura kvalifikācijas sacensībās līdz pēdējam metienam turējās to 12 sportistu vidū, kuri turpinātu cīņu pamatsacensībās. Viņu par nieka četriem centimetriem pārspēja islandiete Asdisa Hjamsdotira, un 21 gadu vecā Anete savā debijas čempionātā izcīnīja 13. vietu.

Krietni sevi un līdzjutējus apbēdināja pieredzējusī Madara Palameika, kas spēja veikt vien 59,54 m un ierindojās 21. vietā. Madarai, kas pērn bija viena no spēcīgākajām pasaules sportistēm, šis bija jau piektais pasaules čempionāts, bet tikai reizi viņa iekļuvusi finālā.

Sieviešu maratonskrējienā (startēja 92 sportistes), kas notika Londonas centra ielās un kuram sekoja aptuveni 150 000 skatītāju, piedalījās arī divas mūsu sportistes — Ilona Marhele un Anita Kažemāka. Abas karstajā dienā cīnījās godam. Īpaši jāuzteic Ilona, kas finišēja 31. vietā ar personīgo rekordu — 2.41:02. 53. Anita — 2.44:49.

Jaunā sprintere (19 gadi) Sindija Bukša čempionāta kvalifikācijas normu gan neizpildīja, taču saņēma pēdējā brīža uzaicinājumu un, pirmo reizi startējot tik liela mēroga sacensībās, 200 m skrējienā spēja izcīnīt 29. vietu — 23,54.

Vīriešu konkurencē visaugstāko — 16. vietu — ieguva trīssoļlēcējs Elvijs Misāns — 16,55 metri. Šķēpa mešanā ar satraukumu galā netika Rolands Štrobinders, kas tā arī nesasniedza 80 metrus — 79,68 m un 19. vieta. Neilgi pēc tam viņš sacensībās Vācijā spēja aizmest rīku 85,07 m tālu, sasniedzot personīgo rekordu.

Sacensības nebeidza mūsu soļotāja Agnese Pastare, kuru distances otrajā pusē diskvalificēja. Viņai gan tas nav raksturīgi, jo tā bija tikai otrā diskvalifikācija Agneses sporta gaitās. Londona pagalam neveiksmīga ir mūsu valsts rekordistam maratonistam Valērijam Žolnerovičam. Arī šoreiz, tāpat kā 2012. gada olimpiskajās spēlēs, sliktas pašsajūtas dēļ pēc 25 kilometra Valērijs izstājās…