Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Latvijā veidots pludmales spēļu koncepts

Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) kopā ar septiņām citu valstu sporta organizācijām apvienojušās Eiropas Savienības Erasmus+ projektā, lai izstrādātu pieejamu un sociāli iekļaujošu pludmales sporta spēļu modeli. Jau augustā Rīgā norisināsies pirmās BeActive Beach Games, bet septembrī tās notiks Portugālē.

Projektā apvienojušās LSFP, kas ir projekta koordinators, Igaunijas Pludmales sporta federācija, Lietuvas Sporta federāciju savienība, Portugāles Sporta un jaunatnes institūts, Katalonijas Sporta federāciju savienība, Itālijas Nacionālā demokrātiskā sociālās darbības organizācija, kā arī Starptautiskās asociācijas Sports visiem un Starptautiskā Sporta un kultūras asociācija (ISCA), kas pulcē speciālistus no 88 pasaules valstīm.

Organizācijām sadarbojoties, pusotra gada laikā tiks izveidots konceptuāls modelis sociāli iekļaujošām un pieejamām pludmales spēlēm: sacensībām un sportošanai kā dabiskajās pludmalēs pie jūras vai okeāna, tā arī mākslīgi veidotajās — urbānā vidē, pilsētā vai tās apkārtnē, pie upēm vai ezeriem. Šajā laikā tiks izstrādāta rokasgrāmata spēļu organizatoriem, kā arī izveidoti metodiskie materiāli, kas turpmāk būs izmantojami gan individuāli, gan organizāciju vajadzībām.

Projekta mērķis — meklēt jaunus veidus, kā cilvēkus neatkarīgi no vecuma, veselības iespējām, fiziskās sagatavotības vai prasmēm piesaistīt aktīvam dzīvesveidam un veidot sporta kustību, kas palielinātu vispārējo līdzdalību sportā, veicinātu arī ikdienā mazāk redzamu vai aktīvu, sociāli neaizsargātu sabiedrības grupu iesaisti.

“Sākot ar mūsu katra personīgo pieredzi, bērnībā spēlējot pagalmā bumbu, līdz pat olimpiskajām spēlēm, sports ir pierādījis — tas var būt lielisks veids, kā rast kopīgu valodu atšķirīgām paaudzēm, nojaukt barjeras starp dažādām sociālām grupām, sākt sarunāties ar kādu, kurš līdz tam stāvējis malā,” uzsver LSFP prezidents Einars Fogelis. “Dažādība, kādu sastopam sportā, apliecina — lai būtu fiziski aktīvs ikdienā, tas neprasa papildu resursus, ar nelielu izdomu iespējams jebkuru apkārtējo vidi pārvērst spēles laukumā. BeActive Beach Games modelis būs veidots tieši pēc šiem dažādo sabiedrības grupu iekļaušanas principiem — spēles, kas pieejamas ikvienam, noteikumi, kurus iespējams mainīt vai izdomāt no jauna atbilstoši spēlētājiem, viņu spējām un iespējām un kuru svarīgākais mērķis — veicināt to, lai esam aktīvi, tajā skaitā esot pludmalē.”

Eirobarometra 2017. gada aptaujas dati liecina — vismaz reizi nedēļā ar sportu vai fiziskām aktivitātēm nodarbojas 40 % Eiropas iedzīvotāju, un arī tas ir retāk nekā Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas. “Tendence ir satraucoša. Ja vēlamies cīnīties ar mazkustīgu dzīvesveidu, spēki jāapvieno daudzām un dažādām sabiedrības grupām, lai ne vien veidotu vidi, bet arī kultūru, kas veicina pēc iespējas aktīvāku dzīves veidu. BeActive Beach Games ir viens no šādiem soļiem,” norāda ISCA projektu vadītāja Laura Marija Tīdla.

BeActive Beach Games jeb BeActive pludmales spēles projekta ietvaros pirmoreiz tiks īstenotas divās valstīs — šāgada augustā tās notiks Latvijā, Rīgā, bet septembrī Portugālē, Portimao.

Projekta aktuālajai informācijai var sekot līdzi projekta partneru sociālo mediju kontos pēc mirkļbirkas #BeActiveAtBeach

Kristaps Zaļkalns
Kristaps Zaļkalns