Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Lietderīgākā jurista dubultspēle

Renārs Buivids 

SEB Studentu basketbola līgā pilnā sparā rit izslēgšanas turnīra spēles, kurās kļūs zināmas 30. un 31. martā Rīgā, Daugavas sporta namā, notiekošā Četru fināla dalībnieki. Regulārajā čempionātā lietderīgākā spēlētāja Mārtiņa Kravčenko pārstāvētā Latvijas Universitāte, kas šosezon uzvarējusi visās 20 spēlēs un automātisko iekļuvusi pusfinālā, kur mērosies spēkiem ar RTU vai LLU.

Latvijas Universitātes basketbolisti šajā čempionātā līdz šim ir nepārspējami, taču Četru fināls ir īpašs ar to, ka viss tiek izšķirts divās spēlēs – pusfinālā un finālā.

„Protams, nevēlos būt pašpārliecināts, taču Latvijas Universitātes komandu varu uzskatīt par neapšaubāmu sacensību favorīti," sarunā ar Sportu uzsver LU Juridiskās fakultātes maģistrantūras students Mārtiņš Kravčenko. „Ja izšķirošajām spēlēs ierindā būs visi spēcīgākie basketbolisti, nepatīkamiem pārsteigumiem nevajadzētu būt. Visdrīzāk pats gan nevarēšu palīdzēt fināldienā, jo tieši 31. martā Baronam/LMT ieplānota atbildes spēle SEB Baltijas Basketbola līgas izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā. Pusfinālā vēl palīdzēšu, bet izšķirošajā mačā nāksies iztikt bez manis. Esmu pārliecināts, ka komandas biedriem izdosies turpināt uzvaru sēriju."

Pēc SEB SBL otrā posma rezultātiem A divīzijas divas labākās komandas – LU un biznesa augstskola Turība – automātiski saņēma ceļazīmes uz Četru finālu. A divīzijas atlikušās komandas – Banku Augstskola un Rīgas Tehniskā universitāte – šajās dienās ceturtdaļfinālā mērojas spēkiem ar attiecīgi Latvijas Lauksaimniecības universitāti un Rīgas Stradiņu universitāti.

„Svarīgākais manā dzīvē ir saistīts ar spēlēšanu Barona/LMT rindās," savas prioritātes atklāj Mārtiņš. „Neapšaubāmi, ka augstskolas goda aizstāvēšana ir svarīga lieta, taču tā ir atslodze no profesionālā basketbolista režīma. Ja LU komandas trenerim Mārtiņam Zībartam mana palīdzība ir nepieciešama, kāpēc gan atteikt? Turklāt šosezon Baronā/LMT mans spēles laiks ir visai ierobežots, bet man nepieciešams regulāri izjust maču atmosfēru."

Turnīra dalībnieku pulkā ir ne mazums plašākai sabiedrībai zināmu basketbolistu, taču starptautiskā līmenī šosezon startē vienīgi Kravčenko un vēl viens barons Edgars Jeromanovs.

„Ņemot vērā, ka Studentu līgā nav nekādu spēlētāju ierobežojumu, šajā turnīrā laukumā dodas basketbolisti gan ar SEB Baltijas Basketbola līgas, gan ar Latvijas Basketbola līgas pieredzi. LU sastāvā mans spēles laiks var sasniegt pat trīsdesmit minūtes, tādēļ tas man ir noderīgi sportiskās formas uzturēšanai," ierobežojumu atcelšanas lietderīgumu atbalsta Kravčenko. „Nesen laukumā bija iespēja tikties ar Barona/LMT basketbolistu Edgaru Jeromanovu, kurš pārstāv Turības krāsas".

Lai arī Latvijas Universitātes komandai nav kopīgu treniņu, tomēr par saspēlētības trūkumu sūdzību nav.

„Vairums komandas biedru jau agrāk iepazīti, spēlējot Jaunatnes basketbola līgā. Daudz ir arī Rīdzenes sporta skolas audzēkņu. Šādā sastāvā ir interesanti spēlēt," piebilst Mārtiņš. „Turklāt spēles disciplīnu ievērojam vienīgi aizsardzībā, bet uzbrukumā vairums basketbolistu cenšas improvizēt, darboties ātri un arī efektīgi. Tieši tāpēc vairums mačos LU pārsniedz simts gūto punktu robežu."

SEB SBL organizatori vienmēr uzsvēruši, ka šis turnīrs ir papildu iespēja apliecināt savu meistarību basketbolistiem, kuriem uzreiz pēc vidusskolas nav izdevies iekļūt labā pieaugušo komandā.

„Nav daudz spēlētāju, ar kuriem agrāk nebūtu ticies," sāncenšus izvērtē Kravčenko. „Patīkami pārsteidza RTU basketbolists Gatis Gargažins, kuram traumas dēļ sevi neizdevās apliecināt Gulbenes klubā. Studentu līgā viņam ir iespēja iegūt spēļu praksi, lai nākamsezon pretendētu uz kādu spēcīgāku LBL komandu nekā RNS-D/Līvāni."

Vismaz šo un nākamo sezonu Kravčenko apvienos studijas ar profesionālu basketbola spēlēšanu, jo pašlaik viņš ir maģistrantūras pirmajā kursā.

„Esmu pabeidzis bakalaura trīs gadu mācības. Vēl atlicis šis un nākamais mācību gads maģistrantūrā," saka Mārtiņš. „Daudzi profesionālie basketbolisti visu liek uz vienu kārti, pievēršoties vienīgi sportošanai. Lai arī kādi būtu panākumi, tomēr agri vai vēlu nāksies darīt kaut ko citu. Tad man noderēs jurista diploms."

Renārs BUIVIDS