Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Lauras argumenti

Londonas olimpiskajās spēlēs Laura, tad vēl tikai Ikauniece, ieradās kā divdesmitgadīga debitante un iepriecināja ar devīto vietu vissarežģītākajā vieglatlētikas disciplīnā — septiņcīņā. Uz Rio atbrauca pasaules čempionāta bronzas laureāte Laura Ikauniece-Admidiņa, kurai pēc maijā gūtās traumas šķita, ka šīs spēles nāksies izlaist. Bet viņa vissīvākajā olimpiskajā cīņā finišēja ceturtā. Lūk, kā tas notika.

KĀ LABROCIM KĻŪT PAR KREILI

Laura Ikauniece-Admidiņa savas otrās olimpiskās sacensības sāk ar uzvaru. Tiesa, tā gūta tikai savā 100 m barjerskrējienā un sasniegtais rezultāts (13,33), kas tomēr atpaliek no personiskā rekorda, pēc daudzcīņas pirmās disciplīnas viņu ierindo astotajā vietā. Augstlēkšanā augstāk tikt neizdodas. Maijā sacensībās Gecisā gūtās pēdas traumas dēļ atspērienam jāizmanto otra kāja. Šāds lēmums pieņemts tikai šeit Rio, un, pašas Lauras vārdiem sakot, “tas ir kā labrocim iemācīties ar kreiso roku rakstīt”. Tāpēc ar otrajiem mēģinājumiem tiek pārvarēti 1,68 m, 1,71 m, 1,74 m, bet 1,77 m pakļaujas tikai ar trešo, un 1,80 m paliek neiekaroti, kaut gan Lauras labākais sasniegums ir 1,85 m… Augstlēkšanā 14. vieta, bet punktu tikpat, cik par divpadsmito, jo trijām sportistēm vienāds rezultāts. Šādā pašā pozīcijā latviete nostājas pēc divām disciplīnām (2016 punkti). No vienpadsmitās un divpadsmitās vietas vadībā izvirzās Ketarīna Džonsone-Tompsone (Lielbritānija) — 2264, Nafisatu Tjama (Beļģija) — 2252, kuras abas pārvar 1,98 m augstumā novietotu latiņu, bet barjerskrējiena līdere Džesika Enisa-Hila (Lielbritānija) pārceļas uz trešo aili — 2242.

Lodes grūšanā Laura jau pirmajā mēģinājumā labo personisko rekordu — 13,52 m, kas gan kopvērtējumā ir 16. rezultāts un ļauj saglabāt to pašu 14. pozīciju — 2778 punkti. Ar uzvaru šajā disciplīnā (14,91 m) no sekotājām atraujas Nafisatu Tjama — 3107, otrā Džesika Enisa-Hila — 3027, trešā Akeila Džounsa (Barbadosa) — 3017, ceturtā Karolina Šēfere (Vācija) — 2954. Liekas nereāli apsteigt kādu no viņām, bet Laura to izdarīs.

200 m skrējienā latviete ir trešā ātrākā daudzcīņniece (23,76), un šis rezultāts pirmo dienu ļauj noslēgt devītajā vietā — 3782 punkti. Protokola galvgalī Enisa-Hila (4057) aiziet garām Tjamai (3985), kurai 200 m tikai 24. rezultāts, trešajā pozīcijā vēl noturas Džounsa, bet ceturto (3957) ar uzvaru šajā disciplīnā ieņem Džonsone-Tompsone.

KAD ATMOSTAS CERĪBU TRĪSAS

Otrā sacensību diena sākas ar tāllēkšanu. Treniņos jau labu laiku nevarēju atļauties lēkt ar pilnu ieskrējienu,” stāsta septiņcīņniece. “Pirmajā mēģinājumā minimāli pārkāpu atspēriena dēlītim. Lēciens bija ap 6,30—6,35 m, bet neieskaitīts. Šis rezultāts varēja daudz ko izšķirt. Nākamajos divos mēģinājumos veicu tādu pašu ieskrējienu un trāpīju precīzi, bet tehniskais izpildījums vairs nebija tāds.” Ar 6,12 m Ikauniece noslīd uz divpadsmito vietu, bet abu līderu tandēms paliek nemainīgs.

Šķēpmešanā starp daudzcīņniecēm Laurai ir sezonā trešais labākais rezultāts (54,96 m). Olimpiskajā stadionā Ikauniece šajā ailē ieraksta personisko rekordu (55,93 m) un uzvaru, kas viņu pārceļ uz kopvērtējuma piekto vietu (5644), liekot atmosties cerību trīsām. Ar uzvaru tāllēkšanā (6,58 m) un trešo vietu šķēpmešanā (53,13 m) par pārliecinošu līderi kļūst beļģiete Nafisatu Tjama (5939), kurai turpina sekot Enisa-Hila (5797), kas šķēpā ir tikai septiņpadsmitā. Bet no piektās vietas uz bronzas pozīcijām pārceļas kanādiete Brianna Teisena-Ītona(5681), kura nevienā disciplīnā nav bijusi labāko trijniekā — 6. v. 100 m/b, 5. v. augstlēkšanā, 17. v. lodes grūšanā, 9. v. 200 m, 4. v. tāllēkšanā, 11. v. šķēpmešanā… Ceturtajā kopvērtējuma pozīcijā atrodas vāciete Karolina Šēfere, tikai 25 punktus pirms Ikaunieces-Admidiņas.

PUNKTS, KAS PĀRVĒRŠAS DAUDZPUNKTĒ

Viss izšķiras 800 m distancē, kur spēcīgāko skrējienā Laura turas līderēs un pēdējos 200 metros sāk spurtu, cīnoties par uzvaru. “Treneris jau sen apgalvoja, ka varu noskriet ātrāk par 2:10, un beidzot es to izdarīju!” priekā staro Laura, kas finišu sasniegusi ar personisko rekordu (2:09,43) tūlīt aiz Džesikas Enisas-Hilas (2:09,07). Kopvērtējumā Laura Ikauniece-Admidiņa nostājas tieši blakus pjedestālam, uz kura pēdējā disciplīnā vietu kārtību netiek mainīta, — ceturtā. Līdz bronzas medaļai viņai pietrūkst vēl divu sekunžu jeb arī to punktu, kurus viņa nevarēja gūt abās lēkšanas disciplīnās neizdziedēto savainojumu dēļ.

Lai arī to sportā uzskata par visskumjāko vietu, Laura šoreiz priekā burtiski staro: Tādai formai, kādā esmu pašreiz, tas ir super! Šis gads traumu ziņā man bijis viens no smagākajiem. Maija beigās pēdas kaula iekaisums. Jau pusotru gadu moka sāpes celī. Iemesls — nepareiza augstlēkšanas tehnika. Ar otru kāju atsperoties, šis celis vismaz nesāp. Labās kājas augšstilba aizmugurējais muskulis divās vietās sastiepts, pēc katra sprinta paliek stīvs un ciets. Piemēram, 200 metros pirmo virāžu ļoti bailīgi skriet. Tikai, kad tā garām, varu jau skriet brīvi.” Laura uzskaita pārliecinošus argumentus, kāpēc par ceturto vietu jūtas tik priecīga, un saka lielu paldies savam trenerim, kas pārliecinājis viņu par spēju tik labi noskriet izšķirošo 800 m distanci. Bet nākamajā dienā Andis Austrups nāk klajā ar šokējošu paziņojumu, ka pārtrauc sadarbību ar Lauru, kuru viņš sagatavojis divām vietām labāko desmitniekā olimpiskajās spēlēs, pasaules čempionāta bronzas medaļai (2015) un Eiropas vicečempiones titulam (2012).

Bet varbūt tas ir tikai uzdots jautājums, kas gaida atbildi.

 

VIEGLATLĒTIKA

Septiņcīņa

Dāmas

1. Nafisatu Tjama (Beļģija)           6810

2. Džesika Enisa-Hila (Lielbritānija) 6775

3. Brianna Teisena-Ītona (Kanāda) 6653

4. Laura Ikauniece-Admidiņa (Latvija) 6617

5. Karolina Šēfere (Vācija) 6540

6. Ketarīna Džonsone-Tompsone (Lielbritānija) 6523

Grita Sadeiko (Igaunija) nefinišēja