Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā
Dažādi Žurnāls: Nr. 357 Latvijas Gada balva sportā

Mežinieku pamatskolas sporta skolotāja Laura Janševska

Jau piecpadsmito gadu Latvijas Gada balvai sportā nominantus labākā sporta skolotāja titulam īpašā konkursā nosaka Izglītības un zinātnes ministrija. Pirmo reizi konkursa otrā kārta norisinājās viesmīlīgajā un sportiskajā Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolā, kur sporta stundas vadīšanas prasmē sacentās Māris Liepiņš (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija), Inese Boļšija (Dricānu vidusskola), Juris Ozols (Daugavpils Būvniecības tehnikums), Laura Janševska (Mežinieku pamatskola), Harolds Kavinskis (Dagdas vidusskola) un Santa Krasovska (Rubenes pamatskola). Žurnāls Sports iepazīstina ar trim finālistiem. Konkursa uzvarētājs tiks paziņots Latvijas Gada balvas sportā apbalvošanas ceremonijā 19. decembrī.

Mežinieku pamatskolas sporta skolotāja Laura Janševska, ieradusies uz konkursu, ar lietišķu aci vispirms novērtēja sporta zāli. Savu stundu, vadoties pēc izlozes, viņai nācās vadīt jau pirmajā pārī, tāpēc uztraukumam daudz laika neatlika. Sākusi strādāt ar savu klasi, Laura konkursa vērtēšanas komisijai neatstāja šaubas, ka ar profesijas izvēli trāpīts desmitniekā.

Pati gan atzīst, ka par skolotāju kļuvusi gandrīz vai nejauši. Stājusies citā augstskolā, bet nav uzņemta mazā auguma dēļ, tādēļ pievērsusies sporta pedagoģijai. Mamma arī ir skolotāja, tāpēc skolas dzīve nav bijusi sveša. Un Laura arī ne mirkli nav nožēlojusi savu izvēli.

Konkursam Lauru pieteikušas kolēģes sadarbībā ar pagasta pārvaldi. Pati to uzzinājusi tikai trīs dienas pirms konkursa otrās kārtas, saņemot konkursa organizatoru sūtīto elektroniskā pasta vēstuli ar informāciju par otrās kārtas norisi. Visticamāk, ka pati nepieteiktos, jo nepatīkot izrādīties, bet tagad citiem iesaka: “Tā ir neatsverama pieredze, jaunas draudzības un kontakti!”.

Laura Janševska veido vispusīgas sporta stundas, iekļaujot tajās pēc iespējas dažādāku sporta veidu elementus, tādējādi piedāvājot katram bērnam atrast ko sev piemērotu un atbilstošu interesēm. Tas notiek līdzdarbojoties, kopā sportojot stundās, kā arī ārpus tām piedaloties skriešanas, orientēšanās un citās sacensībās. “Mums ir izveidojušās tradīcijas,” stāsta skolotāja. “Tie, kam patīk sports, brauc uz akvaparku, uz kalnu slēpot, arī distanču slēpošana un slidošana nav svešas, dodamies pārgājienos gan kājām, gan ar velosipēdiem. Ja zvaigznes sastājas pareizi, tad izbraucam paskriet vai atpūsties ārpus Latvijas.”

Par to, ka Laurai stunda ir izdevusies, liecinot bērnu smaidi un sārtie vaigi, lūgums noteikti tādu stundu atkārtot. Viņa skolā cenšoties audzināt cilvēcīgumu, lai bērni ir draudzīgi un atbalsta viens otru. Arī dauzoņas ar sportu esot uz tu, ar sliņķiem ir grūtāk, bet tiekot strādāts, šiem jauniešiem uzticot kādu pienākumu, kur viņiem ir atbildība par komandas paveikto.

Laurai sagādā gandarījumu labā sadarbība ar kolēģiem. Ir prieks par audzēkņu panākumiem, interesi par jauniem sporta veidiem. Patīkami, ka jaunieši, kuri ir pabeiguši Mežinieku pamatskolu, turpina aktīvi sportot: spēlē volejbolu, florbolu, skrien, piedalās sacensībās citos sporta veidos.

Ar Latvijas Beisbola federācijas atbalstu Mežinieku skolēni ir iepazinuši beisbolu — sākumā spēlēja bērni, pēc tam arī Laura pati. “Vairāk spēlējam beisbola paveidu Baseball5, kur vienīgais inventārs ir gumijas bumbiņa, to var spēlēt arī sporta zālē,” skaidro skolotāja. “Bērniem patīk, esmu iekļāvusi beisbola elementus sporta stundās. Federācija skolu nodrošinājusi ar inventāru — cimdiem, bumbiņām, nūjām, ķērāja aizsargiem. Esam jau piedalījušies Baseball5 sacensībās. Nākamajā gadā Meksikā ir Baseball5 pasaules čempionāts, kurā gribētu, lai spēlē arī mani audzēkņi, bet priekšā vēl atlases sacensības, kurām arī pamazām gatavojamies.” 

Lai pilnveidotu sevi, Laura apmeklē kursus un seminārus. Ieguvusi arī B kategorijas trenera sertifikātu, kas dod tiesības strādāt par vieglatlētikas treneri, šīs zināšanas un prasmes liekot lietā Dobeles sporta skolā. Dodas pieredzes apmaiņas braucienos uz citām Latvijas skolām, sporta skolām un sporta iestādēm, sadarbojas ar kolēģiem Dobeles sporta skolā, kuri dalās savā pieredzē.

Ar saviem sportiskajiem vaļaspriekiem skolotāja Laura Janševska ieinteresē arī skolēnus. Laura divām klasēm organizē dalību projektā Sporto visa klase, skrien pati, organizē skolēnu dalību un pavelk līdzi ne tikai skolēnus, bet arī viņu vecākus. Skolā un novadā tiek rīkoti pasākumi, kuros bērni var piedalīties kopā ar vecākiem. “Lielajos skrējienos vienmēr skrienam kopā, sākām piedalīties no 2011. gada kādi 5—6 dalībnieki, tagad jau esam ap 30 dalībnieku komanda. Bērniem vislabāk patīk piedalīties Stirnu bukā, man pašai arī. Tā atmosfēra un cilvēku skatiens vienā virzienā, tas ir kosmoss!” ar sajūsmu atzīst Laura.

Par skolas sporta dzīves saikni ar Latvijas sportistu startiem pasaules līmeņa sacensībās Laura stāsta: “Ir bērni, kas seko līdzi, brauc uz sacensībām, spēlēm vai skatās TV. Ja ir interese, ļauju viņiem stundās pastāstīt arī citiem, ko redzējuši. Olimpiskajā gadā bērni raksta referātus par Latvijas komandas sportistiem, tādējādi vairāk vēršot viņu interesi par Latvijas sporta dzīvi.”

Izveidojusies laba sadarbība ar pašvaldību: “Dobeles Izglītības pārvalde vienmēr mūs atbalsta ar transportu, kad dodamies uz sacensībām un skrējieniem. Atbalsta ar inventāra iegādi vai telpu uzturēšanu — nākamajā gadā tiek plānota sporta zāles grīdas atjaunošana. Novadā ir iespēja iekļauties projektos, kuri ir mērķēti uz sporta aktivitāšu rīkošanu un inventāra iegādi. Regulāri piedalāmies novada sacensībās, jo audzēkņiem patīk izrauties no ikdienas. Ja vēl ir labi rezultāti, prieks un gandarījums ir daudz lielāks.”

Ārpus fiziskajām aktivitātēm Laura darbojas Edinburgas hercoga starptautiskajā jauniešu pašizaugsmes programmā Award (The Duke of Edinburgh’s International Award Latvia), ir Mežinieku pamatskolas vienības vadītāja. Vēl viņa darbojas Latvijas zemessardzē, abas aktivitātes ir diezgan saistītas un nav tālu no sporta, tāpēc hobiju ārpus tā Laurai īsti nemaz neesot.

 

Laura JANŠEVSKA

Mežinieku pamatskolas sporta skolotāja

Dzimusi: 1982. gada 25. februārī Dobelē

Izglītība: Latvijas Universitāte, sporta un veselības mācības skolotāja

Darba pieredze: kopš 2008. gada Mežinieku pamatskolas sporta skolotāja, Dobeles sporta skolas vieglatlētikas trenere

Sporta aktivitātes: orientēšanās, beisbols

Ģimenes stāvoklis: ir meita

Vaļasprieki: kino, ceļošana

Santa Roze
Santa Roze