Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā
Dažādi Žurnāls: Nr. 357 Latvijas Gada balva sportā

Rubenes pamatskolas sporta skolotāja Santa Krasovska

Jau piecpadsmito gadu Latvijas Gada balvai sportā nominantus labākā sporta skolotāja titulam īpašā konkursā nosaka Izglītības un zinātnes ministrija. Pirmo reizi konkursa otrā kārta norisinājās viesmīlīgajā un sportiskajā Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolā, kur sporta stundas vadīšanas prasmē sacentās Māris Liepiņš (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija), Inese Boļšija (Dricānu vidusskola), Juris Ozols (Daugavpils Būvniecības tehnikums), Laura Janševska (Mežinieku pamatskola), Harolds Kavinskis (Dagdas vidusskola) un Santa Krasovska (Rubenes pamatskola). Žurnāls Sports iepazīstina ar trim finālistiem. Konkursa uzvarētājs tiks paziņots Latvijas Gada balvas sportā apbalvošanas ceremonijā 19. decembrī.

“Jau no 4. klases zināju, ka būšu fizkultūras skolotāja,” stāsta Rubenes pamatskolas sporta skolotāja Santa Krasovska. “Bērnībā kopā ar draugiem pagalmā nepārtraukti kaut kur skrējām, rāpāmies, spēlējām dažādas spēles. No mazotnes esmu trenējusies, pabeidzu slēpošanas nodaļu Cēsu rajona Bērnu un jaunatnes sporta skolā. Paldies maniem treneriem Sarmītei Vlodarei un Dzintaram Balodim, ka neapslāpēja manu vēlmi kļūt par pedagogu!”

Santai neesot gatavas receptes, kā likt bērniem iemīlēt sporta stundas un fiziskās aktivitātes, katram esot savs katliņš jāvāra. Viņa pēc izjūtām šajā katliņā cenšoties ielikt pozitīvas emocijas un rādīt savu piemēru: “Skola, kurā strādāju, ir iesaistījusies dažādos projektos, konkursos, bērni aktīvi piedalās mācību olimpiādēs un sacensībās. Daudziem tas ir stimuls aktīvāk un ar degsmi darboties stundās, interešu izglītības nodarbībās, jo tad labākie piedalās sacensībās. Skolēniem, parādot savas spējas ārpus skolas un salīdzinot sevi ar citiem, rodas vēlme darīt kaut ko papildus, lai būtu augstāki sasniegumi.”

Santai darbā gandarījumu sagādā sporta stundā gūtās abpusējās pozitīvās emocijas, bērnu sasniegumi mazākās un lielākās sacensībās, kolēģu, draugu, radinieku uzmundrinājumi, uzslavas.

Lai pilnveidotos, kā jau visi pedagogi, Santa apmeklē dažādus kursus, seminārus, meistarklases. Ļoti daudz informācijas atrodot interneta vidē, tikai esot jāprot izvēlēties. Daudz jaunu zināšanu un iedvesmu gūstot no saviem amata brāļiem. Kā izcilu piemēru Santa min Valmieras Valsts ģimnāzijas sporta skolotājus Maiju Priedīti (Gada sporta skolotāja 2009) un Māri Priedīti (Gada sporta skolotājs 2010).

Santa uzskata, ka stunda ir izdevusies, ja nodarbības noslēgumā pretim raugās smaidīgas bērnu sejas un varot viens otram no sirds novēlēt jauku dienu. Santa cenšas rast labu kontaktu ar sportiskākajiem skolēniem: “Lieku viņiem saprast, ka viņi ar savu piemēru man varētu būt palīgi konkrētās stundās. Ar dauzoņām ir tā, ka vai nu viņš kļūst par palīgu, vai mēģinām rast kādu vidusceļu.”

Santa cenšas saviem sportiskajiem vaļaspriekiem pavilkt līdzi skolēnus, mēdz būt arī otrādi: “Ja kāds skolēns vaicā: “Skolotāj, vai jūs būsiet?”, apskatos, kas tas par pasākumu, cik tas man piemērots, un parasti piedalos. Tā kā mēs velkam viens otru.”

Kocēnu sporta skola regulāri rīko sacensības dažādos sporta veidos. Rubenes pamatskolas bērni tiek iesaistīti tajās, veicinot pozitīvu attieksmi pret sportu. Lai gan esot arī pašvaldības finansiālais atbalsts, ar tās līdzekļiem vien nepietiekot, lai atjaunotu skolas sporta inventāru tādā apjomā, kā gribētos. Skolotāja cer uz uzlabojumiem šajā jomā sadarbībā ar novada sporta skolu.

Konkursā piedalīties viņu mudinājis sportiskais gars. “Šis pasākums bija kā vēl viens pakāpiens skolotājas karjerā,” atzīst Santa Krasovska. “Tas bija milzīgs psiholoģisks izaicinājums. Ar konkursā iegūto adrenalīna devu kādam laikam pietiks. Kolēģiem ieteiktu piedalīties — kārtējais izaicinājums!”

Ārpus sporta Santai ļoti patīk darboties savā lauku mājā Jaunpiebalgā, kur viņa brīvo laiku pavada kopā ar savu kuplo ģimeni.

 

Santa KRASOVSKA

Rubenes pamatskolas sporta skolotāja

Dzimusi: 1969. gada 1. decembrī Jaunpiebalgā

Izglītība: Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, sporta skolotāja, slēpošanas trenere, aerobikas trenere

Darba pieredze:

1992.—1994. g. Jaunpiebalgas vidusskolas sporta skolotāja

1998.—2005. g. Jaunpiebalgas pagasta un Cēsu rajona sporta spēļu organizatore un vadītāja

2002.—2004. g. Piebalgas pamatskolas sporta skolotāja

2003.—2004. g. SIA Dzīves Enerģija sporta skolotāja, audzinātāja bērniem ar atkarībām

2004.—2011. g. Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas sporta skolotāja, sporta MK vadītāja, skolotāju arodbiedrības sporta un atpūtas sekcijas vadītāja, klases audzinātāja

2011.—2013. g. Vaidavas internātpamatskolas sporta skolotāja

Kopš 2011. g. Rubenes pamatskolas sporta skolotāja, audzinātāja

Sporta aktivitātes: fitnesa trenere, nūjošanas instruktore, peldētapmācības trenere bērniem, iesaistās dažādos projektos

Ģimenes stāvoklis: šķīrusies, trīs bērni

Vaļasprieki: piedalās dažādos masu pasākumos gan nūjojot, gan skrienot (Stirnubukā utt.), dārza darbi

Santa Roze
Santa Roze