Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Vairāk ministrs nekā spēkavīrs

HK Rīga kapteinis Arvils Bergmanis aizvada pēdējo sezonu jauniešu hokejā. Rīdzinieku uzbrūkošais aizsargs ir viens no visrezultatīvākajiem (7+25) savas pozīcijas spēlētājiem Krievijas jaunatnes hokeja līgā (MHL). Bergmaņa prasmes novērtē arī plašajā kaimiņzemē — rudenī viņš izpelnījās līgas mēneša labākā spēlētāja balvu, vēlāk tika pagodināts ar dalību MHL zvaigžņu spēlē, kur viņš bija vienīgais mūsu lauvu pārstāvis. Arvils ir arī meistarīgs zolītes spēlētājs.

Pāreja no junioru uz pieaugušo hokeju ir kā šaura laipa pār purvu, ko izdodas paveikt mazai daļai pat talantīgo hokejistu. Dažkārt šī pāreja līdzinās parunai par varavīksni, kuras tālākajā galā dabā slēpjas zelta pods (lasiet — ilgtermiņa kontrakts ar profesionālu klubu), bet lielākoties tā ir vispirms prioritāšu apzināšanās, mērķa un rakstura jautājums.

Arvils sācis slidot trīs gadu vecumā, un viņam ir potenciāls kļūt par profesionāli. Jūtams, ka hokejistam ir gaiša galva. Ne velti HK Kurbads boss Andis Pikāns deva iespēju Bergmanim jau 2017. gadā sajust Latvijas čempionāta finālsērijas atmosfēru un septītajā finālspēlē 17 gados kļūt par valsts čempionu.

GODU ATDOD KOMANDAI

Arvils ir trešais rezultatīvākais HK Rīga spēlētājs aiz gadu un divus gadus jaunākajiem uzbrucējiem — attiecīgi Denisa Fjodorova (11+33) un Jāņa Švanenberga (24+15). “Liels nopelns manā individuālajā statistikā ir partneriem,” cēlsirdīgi komandas virzienā norāda Bergmanis.

Pagājušā gada decembrī Bergmanis Arēnā Rīga ar stabilu sniegumu aizsardzībā pret Severstaļ debitēja Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), ko arī Ziemeļamerikas apskatnieki nenogurstoši izceļ kā pasaules otru spēcīgāko hokeja līgu. “Pirms izslidoju uz pirmo nomaiņu, bija satraukums, bet tāds patīkams, jo ļoti gaidīju šo mirkli,” atceras Arvils. Savainojumu nomocītās Rīgas Dinamo sastāvā Bergmanis spēlēja pārī ar pieredzējušo Kristapu Sotnieku. Kādu padomu deva Soča? “Kristaps teica: Galvenais — nebaidies, spēlē.” Jāpiebilst, ka pirms desmit gadiem Jūliuss Šuplers Sotnieku lika vienā pārī ar Sandi Ozoliņu — lai Sotnieks mācoties… Laiks lido.

Savā trešajā KHL spēlē Bergmanis nospēlēja jau 15 minūtes Magņitogorskā pret titulēto magņitku.

AR PRĀTU UN SPĒKU

Redzamākais aizsarga mīnuss ir auguma parametri (179 cm un 79 kg). Tiesa, pat pasaules hokeja spicē — Nacionālajā hokeja līgā (NHL) — no aizsargiem, kuri ir īsāki par Arvilu, varētu nokomplektēt vairāk nekā trīs maiņas. Ja paskatāmies uzbrucēju virzienā, mazākais spēlētājs NHL šobrīd ir Elvja Merzļikina komandas biedrs Kolumbusā Natans Gerbe, kura augums ir 163 cm, viņa kontā ir vairāk nekā 400 spēles hokeja Mekā. Amerikānis izpildījis ne vienu vien iespaidīgu spēka paņēmienu, jo vienkārši uz ledus neraustās un cīnās gudri. Jāpiebilst, ka vidējais hokejista augums NHL — 186 cm un 90 kg, vissmagākā līgas komanda ir Islanders (vidējais spēlētāja svars — 95 kg), bet visgarākā — Canucks (189 cm).

Vienlaikus Bergmanis ir viens no fiziski stiprākajiem HK Rīga puišiem. Pavelkot Arvilu uz zoba par uzvārdu, kas ir tāds pats kā pazīstamajam olimpietim, bet ne radiniekam Raimondam Bergmanim, ar jautājumu, kas viņš ir laukumā — vairāk ministrs vai tomēr spēkavīrs? Arvils izvēlas pirmo variantu: “Ministrs, jo vairāk esmu spēles veidotājs, kurš pieslēdzas uzbrukumiem,” skaidro kapteinis, “man patīk uzmundrināt komandas biedrus, grūtos brīžos uzņemties līdera lomu.”

No malas raugoties, gribētos, lai Arvils aktīvāk spēlē uz zilās līnijas. Īpaši vairākumā — lai izdara metienus uzreiz pēc piespēles, neapturot ripu, lai vairāk slido uz līnijas arī bez ripas, tad arī pavērtos vēl vairāk šādu momentu, kuros var gūt vārtus vai pamatīgi saasināt spēli. Arvila elks hokejā ir Sidnijs Krosbijs, bet spēles izpratni visvairāk mācījies no zviedru aizsarga Ērika Karlsona.

ZVAIGŽŅU SPĒLĒ

Jaunas emocijas piedzīvotas 11. janvārī MHL zvaigžņu spēlē Maskavā. Uz spēli Arvils devās no izbraukuma Vladivostokā. “Atšķirībā no KHL zvaigžņu spēles šeit laukumā rit sīva cīņa un spēlētāji cenšas sevi pierādīt, cīnoties par Vizova kausu,” raksturo Bergmanis. Arvila pārstāvētā Rietumu komanda, ko vadīja SKA 1946 treneris, piedzīvoja zaudējumu ar 3:5.

Interesanti, ka pērn Mārupē zolītes turnīrā hokejistiem Bergmanis kopā ar Gintu Meiju izcīnīja 3. vietu. “Pāris HK Rīga puišu prot zoli, vairāk gan spēlējam vienkāršākas kāršu spēles,” piebilst aizsargs. Prāta spēles attīsta domāšanu.

Pēc sarunas Arvils pauda sašutumu par krievu jaunā hokejista Jegora Zamulas izteikumiem, kurš pasaules U-20 čempionāta laikā teica, ka “kanādieši nospēlēja kā kaut kādi latvieši”. “Kad mēs aizvadījām pārbaudes spēli pret Krievijas junioru izlasi, viņu sastāvā spēlēja Zamula, un krievi mūs toreiz uzvarēja tikai ar vienu vārtu pārsvaru. Nesaprotu, uz kāda pamata viņš tā izteicās,” nikns izskatījās Arvils. Tātad kārtīgs patriots.

HK RĪGA GALVENAIS TRENERIS RAIMONDS VILKOITS

“Bergmanis ir aizsargs, kurš prot pieslēgties uzbrukumiem. Uz Arvilu var paļauties, spēlē stabili, nosvērti un uz komandu. Labs kapteinis. Vienīgais, ko viņš nevar mainīt, ir auguma centimetri, taču to Arvils kompensējis ar darbu — viņš ir viens no komandas spēcīgākajiem hokejistiem.”

 

Arvils BERGMANIS

Hokejists

Dzimis: 1999. gada 29. decembrī

Augums, svars: 179 cm, 79 kg

Pozīcija: aizsargs, HK Rīga kapteinis

Pirmais treneris: slidošanā — Dana Pogiņa, Agra Rožkalne, vēlāk hokejā — Gundars Pāls, Miks Dzindulis

Sasniegumi: 2017. g. Latvijas čempions, 2019. g. septembrī MHL mēneša labākais aizsargs, 2020. g. MHL zvaigžņu spēles dalībnieks

Vaļasprieki: kāršu spēle zolīte

Ēdiens: plovs

Filma, seriāls: Černobiļa

Kristaps Zaļkalns
Kristaps Zaļkalns