Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Pirmais sporta
e-žurnāls internetā

Agnese Zīmele

Rubrika
Rubrika
Žurnāls: Nr. 367

Ar augu spēku pretim panākumiem

Vien pāris nedēļas, un klāt atkal janvāris, kas jau vairākus gadus ir plaši zināms kā vegānisma jeb augu valsts uztura izmēģinājuma mēnesis. Ētiski un ekoloģiski apsvērumi, pilnvērtīga enerģija un arī veselības stiprināšana — ir dažādi iemesli, kāpēc arvien vairāk cilvēku, tostarp profesionālu sportistu, nolemj atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktiem savā ēdienkartē. Kā veģetārs vai vegānisks uzturs sader ar liela apjoma fizisko slodzi, kam šādā gadījumā ir jāpievērš īpaša uzmanība un vai gaļas neēšana tiešām var palīdzēt sasniegt jaunas spēka un rezultātu virsotnes?

Žurnāls: Nr. 366

Neizsīkstošie krājumi

Nebūs par skaļu teikts, ka tauki pāri laikiem un tautām uzskatīti par visu uzturvielu melno avi. Varbūt tikai Arktikas iedzīvotāji tos tur kaut cik cieņā, bet visi pārējie, īpaši no zila gaisa nokritušie veselīga dzīvesveida entuziasti, kas grib atbrīvoties no liekā svara tagad un tūlīt, taukus lielākoties nozākā un dēvē par visa ļaunuma sakni. Vai tiešām tauku daudzums uzturā būtu jāsamazina, lai izvairītos no dažādām veselības likstām, un kāpēc tie tomēr ir svarīgi sportistiem, jo sevišķi izturībniekiem?

Žurnāls: Nr. 364

Maize muskuļiem

Olbaltums, proteīns, olbaltumvielas, arī OBV — ir daudz variantu, kā apzīmēt uzturvielu, kuras patēriņš, šķiet, raisījis visskaļākās diskusijas un kas visbiežāk saistās ar acij tīkamu muskuļu reljefu. Tomēr olbaltumvielu nozīme ar to vien neaprobežojas. Cik daudz un kad tās jāuzņem, lai treniņdarbs atspoguļotos kā sniegumā, tā izskatā, un vai paaugstināta fiziskā slodze uzreiz nozīmē arī nepieciešamību lietot proteīna pulveri?

Žurnāls: Nr. 363

Organisma degviela

Banāni, auzu pārslas, pupiņas un kartupeļi, tāpat arī šokolāde un apelsīni — tos visus vieno augsts ogļhidrātu — mūsu galvenā enerģijas devēja — saturs, taču katrs produkts lietojams savā laikā un vietā. Kā izdarīt pareizo izvēli un kurā brīdī ogļhidrātiem labāk teikt nē vai — tieši otrādi — tos uzņemt vairumā, lai pietiek spēka pēdējiem metriem, bet arī uz vēdera neuzkrājas nekas lieks?

Žurnāls: Nr. 362

Dzeramais zelts

60 % no cilvēka organisma veido ūdens. Ne velti saka, ka tas ir visas dzīvības pamatā — ūdens piedalās gan asinsplūsmas radīšanā, kas mūs apgādā ar skābekli, gan atrodas muskuļos un kaulos. Tieši tāpēc pat niecīgākie ūdens zudumi, kas nav reta parādība karstās vasaras dienās vai intensīvas slodzes laikā, var būtiski ietekmēt darbspējas un atjaunošanās procesu. Ne vienmēr un ne visiem dienā tiešām jāizdzer tik bieži pieminētie 2 l ūdens, taču daži pamatprincipi tomēr ir jāņem vērā.